Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 september 2018

Forskaren: Det händer när djuren äter jäst fallfrukt

En rolig myt. Så ser vetenskapen på att vilda djur skulle bli fulla av att äta jäst fallfrukt.

 Mycket mat på litet område är förstås en dröm för en hungrig älg. Många vill tro att jäst fallfrukt även gör älgen berusad.
Mycket mat på litet område är förstås en dröm för en hungrig älg. Många vill tro att jäst fallfrukt även gör älgen berusad. FOTO: kenneth johansson

Så här års kommer historierna om hur vilda djur blir berusade på jäst fallfrukt och jästa bär. Älgar attackerar människor i trädgårdar, sidensvansar flyger in i fönster och vildsvin somnar i folks källare. ”Vittnesmålen” är många.

– Vi forskare tror inte på det här, men det är roliga myter, säger Göran Ericsson, professor vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Umeå.

Läs också: Mycket älgflugor i år

Äter mycket mat

Han berättar att jäst frukt och jästa bär innehåller för lite alkohol för att djuren ska kunna bli berusade, men att de kanske kan uppträda annorlunda genom att på kort tid ha fått i sig väldiga mängder mat.

– Dessutom kan älgar bli aggressiva under höstens brunst och ser kanske människor i en äppelträdgård som konkurrenter om en bra matplats, säger Göran Ericsson till Land.

Inget belägg i forskningen

På forskares vis vill han dock inte hålla dörren helt stängd för åtminstone en teoretisk möjlighet att vissa djur skulle kunna bli berusade av jäst frukt eller jästa bär.

Men han påpekar också att det än så länge inte finns något belägg för detta.

Övermättnad och att djuren blir ovanligt närgångna när de söker mat i trädgårdar, ser Göran Ericsson som bättre förklaringar.

Läs också: Försvagade älgar behöver dina äpplen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen