Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 maj 2019

Fruktad fästing sprider sig i norr

Tajgafästingen kommer från öster och har fått fäste längs Norrlands kust. Nu börjar den även tränga in i inlandet. Forskarna vill ha hjälp att hitta fler.

 Tajgafästingen ser ut som en vanlig fästing. SVA vill ha alla fästingar inskickade.
Tajgafästingen ser ut som en vanlig fästing. SVA vill ha alla fästingar inskickade. FOTO: sva

Den fruktade tajgafästingen tycks ha spridit sig i Sverige, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

Arten är inte ny för vårt land, men den har tidigare bara hittats längs Norrlandskusten.

Den insamling som SVA gjorde med hjälp av allmänheten förra året visar dock att arten spridit sig till Norrlands inland. Detta oroar forskare vid SVA.

Läs också: Isabella drabbades av TBE: ”Vaccinera dig!”

Inget virus hittat

Tajgafästingen kommer österifrån och kan bära på TBE-virus som är farligare än det vi har i Sverige nu. De kallas ”eastern TBE” och ”sibirian TBE”, men inget av dessa virus har hittats på tajgafästingar i Sverige.

Tajgafästingen kan också bära på smittsamma bakterier som borrelia och anaplasma, en relativt ofarlig smitta som kan drabba hundar.

Vill ha hjälp

Enligt SVA sprider sig tajgafästingen och ökar i utbredning, främst längs kusterna i norra Sverige och norra Finland.

Nu vill SVA ha mer hjälp med insamling av fästingar och man riktar sig till de tre nordligaste länen, alltså Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Insamlingen av fästingar från norra Sverige pågår 2 maj till sista oktober.

Krävs mikroskop

Fästingen kan ha suttit på tamdjur, vilt djur, människa eller hittats för sig själv. Observera att den inte går att skilja från vanlig fästing, annat än i mikroskop.

På sva.se finns mer information om hur du skickar in fästingar. Där ska också ett formulär fyllas i innan du skickar dina fynd.

Oklart om vaccination hjälper

Det är inte undersökt om det TBE-vaccin som används i Sverige biter på dessa östliga TBE-virus.

– Men det finns ingen anledning att tro att vårt TBE-vaccin inte ska fungera även mot dessa virus, säger epidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Läs också: Krönika: ”Borrelian gjorde mig 30 år äldre”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen