Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 oktober 2016

Fruktflugor: Därför är de i ditt kök och så blir du av med dem

De är många, irriterande och lite läbbiga men vad vet du mer om just fruktflugor? Här får du svar på 7 frågor, inklusive hur du blir av med krypen.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Vad gör alla fruktflugor hemma hos mig?

Början på en ny generation fruktflugor.
Början på en ny generation fruktflugor.

Mest gör de fler fruktflugor, eller bananflugor som de också kallas. Varje fluga lever bara 30 dagar och de förökar sig snabbt. Lite överraskande så äter de inte frukten rakt av. I stället äter de mikroorganismer som bryter ner frukten så att de kommer åt proteinet och det socker som frigörs när de gör sitt jobb.

Fruktflugan finns ute i naturen men slinker in hos dig om du har mat till den. Varje fruktflugemamma lägger cirka 400 ägg, fem åt gången. När äggen är lagda lämnar hon en liten laddning mikroorganismer intill sitt ägg för att ge den rätt start.

2. De lämnar svarta prickar efter sig. Snälla, säg att det inte är bajs!

Små svarta prick? Bara le och torka.
Små svarta prickar? Fruktflugelämningar, så bara le och torka.

Ledsen. Små svarta prickar samlas ofta ovanpå lampor, hyllor och burkar i köket. Det är flugbajs och det hamnar där det gör eftersom de gillar att sitta och vila högt och med utsikt.

Den goda nyheten är att det inte är farligt. Torka bara bort prickarna med varmt vatten och diskmedel.

3. Jag har hört att de kallas vinägerflugor, varför då?

Animal,Animals,Wildlife,Arthropod,Arthropods,Invertebrate,Invertebrates,Hexapod,Hexapods,Arthropoda,Hexapoda,Insect,Insects,True fly,True flies,Fly,Flies,Drosophilidae,Acalyptrate,Acalyptrates,Acalyptrate muscoid,Acalyptrate muscoids,Acalyptratae,Schizophora,Ephydroidea,Muscomorpha,Brachycera,Fruit fly,Fruit flies,Flying,North America,USA,Cutout,Vertical,Technique,High Speed,Female animal,Females,Plant,Plants,Fruits,Female,Flight,Spotted-wing drosophila,Vinegar fly,Animals,Arthropods,Invertebrates,Hexapods,Insects,True flies,Flies,Acalyptrates,Acalyptrate muscoids,Fruit flies,Fruits,Animal,Animals,Wildlife,Arthropod,Arthropods,Invertebrate,Invertebrates,Hexapod,Hexapods,Arthropoda,Hexapoda,Insect,Insects,True fly,True flies,Fly,Flies,Drosophilidae,Acalyptrate,Acalyptrates,Acalyptrate muscoid,Acalyptrate muscoids,Acalyptratae,Schizophora,Ephydroidea,Muscomorpha,Brachycera,Fruit fly,Fruit flies,Flying,North America,USA,Cutout,Vertical,Technique,High Speed,Female animal,Plant,Plants,Fruits,Flight,Spotted-wing drosophila,Vinegar fly,

Utan fruktflugorna kanske vi aldrig hade upptäckt vinägern. Både de små svarta prickarna de lämnar efter sig och deras små tassar sprider acetobacter, en sorts bakterier. Varje liten landning placerar en laddning bakterier på ytan som får fruktsaft att bli vinäger. Den här typen av syrande bakterier finns också i den nyttiga innedrycken kombucha.

4. Hur i hela världen blir jag av med dem?

Jaga flugor med slurpet i dammsugaren.
Jaga flugor med slurpet i dammsugaren.

Städa och fånga. Plocka bort fruktskräp och annat matavfall där de kan lägga sina ägg. Dammsug sedan bort så många du kan.

Som final gör du en fälla. Fyll en gul skål med vinäger eller något annat fruktigt surt och droppa i lite diskmedel. (Jo då, det funkar med en slatt från fredagsvinet…)

Det går också bra med vilken bytta som helst men en gul lockar mer.

5. Min fälla fångar inget, de flyger ju bara bort.

Fälla utan "tak".
Fälla utan ”tak”.

Tanken med fällan är att de ska bli sugna på det sura, hoppa ner och drunkna eftersom diskmedlet tagit bort ytspänningen. Testa att dra en bit plast över öppningen på fällan och peta ett litet hål i den. De hittar in men inte ut.

6. Jag har gjort allt. Varför kommer de tillbaka?

Fruktflugans ägg har kläckt. Larven blir sedan en puppa.
Fruktflugans ägg har kläckts. Larven blir sedan en puppa. Hittar du den slipper du flugan.

När de vuxna flugorna är borta kan äggen och larverna de lagt finnas kvar och kläckas länge, under en period på några veckor. Leta efter fuktiga platser där de kan ha lagt ägg. Insidan på sopkorgen, mellan soppåsen och korgens insida är en favoritplats, vattenlås i avloppet likaså. Städa sopkorgen och häll hett vatten i avloppet.

7. Tvi, tvi, tvi! Kan man inte bara utrota dem allihop?

Fruktflugor i genetisk forskning.
Fruktflugor i genetisk forskning.

Nej, verkligen inte. Den är en av naturens viktigaste nedbrytare som syrar fruktskräp överallt där den går fram. Den picklar liksom skräpet medan den äter och utan den skulle balansen gå åt skogen. Det skulle ruttna och mögla överallt.

Dessutom är fruktflugan en ovärderlig forskningskamrat. Den har hjälpt oss forska på allt från genetik till hjärnfunktioner så vi är verkligen skyldiga den en honnör, kanske till och med en och annan banan.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen