Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 december 2017

Frusen rördrom söker skjuts från Luleå

En rördrom har förirrat sig i kylan och hittats alldeles för långt norrut för vad som är normalt för årstiden. Nu hoppas polisen och de som hittade fågeln att den ska kunna få bilskjuts söderut.

 Rördrom. Fågeln på bilden är inte samma som i artikeln.
Rördrom. Fågeln på bilden är inte samma som i artikeln. FOTO: IBL

Den sällsynta fågeln hittades under måndagen av Gunnar Johansson. Fågeln befann sig i hans trädgård i Södra Prästholm, längs Råneälven, i Luleå kommun.

– Jag som jägare ser ju skillnad på den här fågeln och en fasan. Att den var sällsynt såg jag direkt, säger Gunnar Johansson, till Norrländska Socialdemokraten.

Läs också: Vågar du möta rovfågelns skarpa blick?

En udda fågel

Efter att ha jämfört bilder kunde han med myndigheternas hjälp konstatera att det var en rördrom, en gulbrun häger som i normalfallet håller till långt nere i Europa så här års.

Det är första gången en rördrom hittas så här långt norrut, uppger Susanne Backe, biolog på Länsstyrelsen. Efter att fågeln hittats blev hon uppringd av vännerna Gunnar Johansson och hans fru Marianne.

– De hade hittat en udda fågel med lång näbb som satt uppburrad och frusen i snön på deras gård. Minus 15 grader ute. De skickade en bild och jag såg då till min stora förvåning att det var en rördrom, berättar Susanne Backe, till TT.

Rördrommen lever normalt på fisk och insekter från grunda sjöar med mycket vegetation, som så här års oftast är isbelagda. Sitt namn har fågeln fått eftersom den låter som när man blåser i en flaska.

Läs också: 10 enkla knep som nästan gör dig till fågelskådare

Bor i hundbur

Fågeln blev infångad och bor sedan dess i en hundbur hos Gunnar Johansson. Den har fått äta strömming och har piggnat till.

Tanken är att den ska nu ska få hjälp att komma söderut för att kunna återhämta sig och sedan släppas fri. Därför söker polisen biltransport, eftersom varken tåg eller flyg fungerar.

Enligt Svd ska nu en lastbilschaufför ha erbjudit sig att köra fågeln söderut under onsdagseftermiddagen.

Läs också: Så gick det sedan för rördrommen!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen