Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 17 juni 2016

Gå ut på grönbete! Sju vilda gröna blad du kan ha i salladen

Har salladen slokat eller ätits upp av sniglar? Plocka vilda blad som salladsgrönt i stället. Här är 7 sköna vildingar du kan äta utan att tillaga.

1. Kärleksört

Stonecrop. Image shot 09/2014. Exact date unknown.

Det här är en saftig sak. Kärleksörtens tjocka blad är söta och krispiga, perfekt som strimlad bas i salladen. Tänk bara på att skörda försiktigt. Kärleksörten växer inte så fort att du kan skatta hur hårt som helst.

2. Löktrav

Är du ute efter en piffig löksmak är löktraven rätt planta. I engelsktalande länder kallas den wild mustard, vid senap och smaken är en korsning mellan lök, vitlök och lite pepprig senapssmak. Blommorna går också att äta. Repa av och strö över tallriken.

3. Bergsyra

SHEEP’S SORREL Rumex acetosella (Polygonaceae)

Här är bladen som står för syran i salladen. Bergsyran har små, lansettblad med citronfräsch smak. Plocka och blanda i som krydda.

4. Våtarv

Chickweed, Stellaria media, flowers and leaves of an annual agricultural and garden weed

Finkockarnas favorit, hönsens också. Våtarven är ett saftigt trassel som passar utmärkt som bladgrönt.

5. Svinmålla

Fat hen, lamb's quarters or goosefoot, Chenopodium album, plant. An arable and garden weed and also a cultivated plant used in p

Den är ett svårslaget ogräs, särskilt i potatislanden, men går att stoppa direkt in i munnen. Bladen kan kännas lite ”pudriga” men det är inget att oroa sig för. Skölj och mixa i salladen.

6. Plister

Lamium purpureum, Red Deadnettle

Förväxla dem inte med nässlor för de här sticks inte. Både röd- och vitplister har blad som går att äta, blommorna går också att äta.

7. Groblad

Plantago major, Broadleaf Plantain

Sikta på de små. Späda blad är utmärk salladsgrönt medan de större bladen får sega nerver som gör att de passar bättre till husapoteketet. Även fröna går att äta. När fröstänglarna blir bruna kan man skörda fröna som påminner lite om linfrön.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen