Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 juni 2019

Getvallare sökes till fäbod i sommar

Längtar du efter att vara nära djur eller att insupa friheten i skogen? Då har vi sommarjobbet för dig! ”Täpp-Lars” Arnesson söker frivilliga vallare till sina getter på fäboden utanför Malung.

 Täpp är namnet på Lars Arnessons gård i Malung. Förr i tiden uppkallades byborna efter gårdens namn, precis som "Täpp-Lars".
Täpp är namnet på Lars Arnessons gård i Malung. Förr i tiden uppkallades byborna efter gårdens namn, precis som "Täpp-Lars". FOTO: Jerry Pedersen

Ungefär 1,5 mil utanför Malung i Dalarna ligger fäboden där Täpp-Lars Arnesson har sina sju getter, några kor och höns. I ett Facebook-inlägg eftersöker Täpp-Lars volontärer som kan hjälpa till att valla hans getter under sommarmånaderna.

– Vanligtvis är det jag som gör det under sommaren, men nu håller jag på att renovera gården i byn och kommer att åka hem dit för att renovera på dagarna. Dessutom tar jag nu emot turister tre dagar i veckan, säger Täpp-Lars.

Läs också: Därför vimlar det av fjärilar i år

Gammaldags miljö

Arbetsuppgifterna är att passa på getterna ute i skogen så att det inte hoppar över staketen. I utbyte får volontärerna mat och husrum.

– Det är en traditionell och gammaldags miljö med timmerhus, inget rinnande vatten, ingen elektricitet. Vattnet kokar jag upp på elden. Det är väldigt ”old fashion”, säger Täpp-Lars.

Lediga veckor

Han har redan fått ett stort gensvar på sitt inlägg, men några veckor står fortfarande tomma.

– Det är många som vill komma till fäboden och vara med i jobbet som jag gör där. Det kommer till exempel en mamma med sina två tonårssöner som är där varsin vecka, säger Täpp-Lars.

Läs också: Åk på ekosemester! Här är 10 svenska klimatsmarta resmål

Mycket getost

Att arbeta med djuren är en oslagbar upplevelse, tycker han.

– Det är då du känner att du lever. Det där är att verkligen vara en del av livet. Du är inte bara i skogen, utan du är med skogen. Och så får du äta mycket getost.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen