Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 28 maj 2019

Gifter som dödar bin läcker från växthus

Två undersökningar från södra Sverige visar att insektgifter läcker ut från växthus. Medlen är förbjudna att använda utomhus och tros ha orsakat massdöd bland bin.

 Imidakloprid är förbjudet att använda utomhus eftersom det dödar bin och andra pollinerare. Nu visar det sig att giftet läcker ut från växthus.
Imidakloprid är förbjudet att använda utomhus eftersom det dödar bin och andra pollinerare. Nu visar det sig att giftet läcker ut från växthus. FOTO: Istock/Shutterstock

Länsstyrelsen Skåne har tagit prover i vattendrag nära sju växthus i västra Skåne och hittat för höga halter av växtskyddsmedel vid alla utom ett.

”Det är branschen, och ytterst ägarna till växthusen, som har ansvaret för att läckaget upphör, säger Kristian Wennberg, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne”, i ett pressmeddelande.

Läs också: Skydda bihotellet från fåglar

Allvarliga läckage

Prover togs vid fem tillfällen nedströms växthusen och enligt länsstyrelsen är läckagen allvarliga.

Den aktiva substansen imidakloprid ”sticker ut”. Ämnet hittades i alla vattenproverna. Imidakloprid är en av tre neonikotinioder som EU förbjudit för utomhusanvändning.

Massdöd bland bin

Förra året gav Kemikalieinspektionen dispens för användning utomhus, men detta upphävdes i år av Mark- och miljödomstolen. Anledningen är dess mycket skadliga inverkan på bin och andra pollinerande insekter.

Enligt Dagens Nyheter misstänks imidakloprid vara en av orsakerna till den massdöd bland insekter som har inträffat i flera länder.

”Håller inte tätt”

Länsstyrelsens undersökning presenteras strax efter Sveriges lantbruksuniversitets större studie av sju vattendrag i södra Sverige. Även denna visar på läckage från merparten av växthusen.

”Studien visar att växthusen fortfarande inte håller tätt, trots insatser under senare år. Om det inte blir någon förändring behöver imidakloprid totalförbjudas i Sverige, precis som i Frankrike”, säger Kristian Wennberg i pressmeddelandet.

Läs också: Locka bin och humlor med fröbomber

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen