Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 1 juni 2018

Gilla myrstackar: De håller fästingar i schack

Har du stora myrstackar i närheten? Håll dig vän med dem. De är nämligen bra på att hålla fästingar borta, visar en forskningsstudie.

FOTO: IBL

När det finns stora mystackar i ett område minskar antalet fästingar kraftigt, enligt en studie i tidsskriften Parasites & Vectors.

Forskarna studerade skogsmyror, Formica polyctena, samt hur arten påverkar antalet fästingar inom Ioxides-släktet, i samma område. Eftersom fästingar är kända spridare av sjukdomar som TBE och borrelia så är myrornas nedhållande effekt på fästingantalet särskilt värda att studera, anser forskarna.

Läs också: TBE – så skyddar du dig

Färre fästingar

Studien visar alltså att det inte automatiskt är mängden myror i sig, utan förekomsten av stora myrstackar som håller fästingarnas antal nere. Stackstorleken visade sig vara den allra bästa faktorn för att förutspå antalet fästingar. Det fanns i genomsnitt 11,2 fästingar per hundra kvadratmeter i närheten av myrstackarna som var 0,1 kubikmeter stora. När myrstackarna var 0,5 kubikmeter stora, så uppgick antalet fästingar till endast 3,5 per hundra kvadratmeter.

Läs också: Därför är det myror på pionerna

Oklar orsak

Forskarna drar slutsatsen att myror är bra på att hålla fästingar borta. Däremot vet de inte varför det är så. Det kan förklaras med förekomsten av myrsyra runt stackarna eller att myrorna jagar fästingar. Tipset till den som vill hålla nere antalet fästingar på sin mark är att hålla sig vän med myrorna. Och om man är fästingrädd bör man hålla sig nära myrstackarna när man är ute på skogsvandring.

Läs också: Allt du behöver veta om fästingar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen