Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 februari 2019

Goda råd när hunden är försvunnen!

Gör något och gör det snabbt! Här får du råden du behöver för att öka chansen att hitta hunden igen.

 Äntligen! Med rätt råd och snabbhet är det lättare att hitta en bortsprungen hund.
Äntligen! Med rätt råd och snabbhet är det lättare att hitta en bortsprungen hund. FOTO: AnnaKarin Spjuth

Något av det värsta som kan hända en hundägare är att hunden kommer bort. Oavsett anledning, om den blev rädd, började jaga något vilt eller bara fick vittring på något spännande och försvann, så finns det bra hjälp att få.

Be om hjälp snabbt

Det viktigaste är att du som hundägare agerar snabbt då ökar chanserna till att hunden kommer hem välbehållen.

Och vänta inte med att be om hjälp, ju fler som håller ögonen öppna och letar desto bättre är det.

Ge inte upp i letandet, en hund som kommer bort kan redan efter några dagar bli skygg för människor, så intensivt letande under den första tiden är viktigt.

Leta med kompis

Har man möjlighet så är det även bra om man kan ha med någon annan hundkompis vid sökandet. Den kan både upptäcka och markera sådant som vi själva kanske skulle missa samt att den även kan hjälpa till att locka fram hunden.

När hunden väl är hittad glöm inte att informera polisen, uppdatera inläggen på sociala medier så att alla som har engagerat sig får veta att hunden kommit tillrätta.

Hitta hunden – checklista

 Lägg ut din jacka eller något annat, som hunden känner igen doften ifrån, vid platsen som hunden försvann.
Lägg ut din jacka eller något annat, som hunden känner igen doften ifrån, vid platsen som hunden försvann. FOTO: AnnaKarin Spjuth

1. Kontakta polisen på 114 14. I och med att du anmäler hunden försvunnen så kan du få hjälp med observationer som kommer in till polisen från personer som sett din hund.

2. Lägg ut på sociala medier, till exempel Facebook och Instagram, de har en fantastisk spridningskraft. Har du inte något eget konto så be någon vän att lägga upp information och gärna en bild på hunden. På Facebook finns även ”Missing dog”, där kan man lägga upp både om man har förlorat en hund eller hittat/sett någon lös hund. Det finns flera Missing dog-grupper beroende på var i landet du bor/tappat bort din hund.

3. Uppehåll dig på platsen där hunden försvann, många gånger så letar sig hunden tillbaka till den platsen. Måste du lämna platsen så lägg ut din jacka eller något annat som doftar av dig eller hunden. Det kan även vara bra att lägga ut lite mat på platsen även om risken finns att vilda djur hittar och äter upp den.

4. Försvann hunden i ett bostadsområde så prata gärna med brevbärare, sopåkare och andra som brukar röra sig i området. Använd gärna också lokala Facebook-grupper, till exempel för grannsamverkan.

5. Förse dig med lappar med ditt telefonnummer som du kan dela ut så att folk snabbt kan få tag på dig om de ser hunden.Läs också: Så tränar du bort hundens ovanor

Sändare och märkning räddar

Det första du bör göra när du skaffar dig en hund är att ägarregistrera den hos Jordbruksverket. Alla hundar i Sverige som är fyra månader eller äldre skall vara id-märkta.

Jordbruksverkets centrala hundregister bidrar till att upphittade hundar snabbare kommer tillbaka till sina ägare. Se till att hålla uppgifterna i registret aktuella, till exempel om du flyttar eller köper en äldre hund som redan registrerats av tidigare ägare.

Mer information finns på Jordbruksverkets hemsida. Klicka dig fram till avdelningen Hundar och katter.

En av de bästa investeringarna man kan göra om man har en hund som riskerar att försvinna är att förse den med en gps-sändare. Med en sådan kopplad till din telefon så kan du snabbt se var hunden är och infångandet går mycket fortare.

Sändare kostar från 500 kronor och uppåt.

Läs också: Kvinnor sover bäst med hunden i sängen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen