Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 mars 2018

Så gör du godaste kokkaffet – över öppen eld

Brygga kaffe kan vem som helst. Men att koka kaffe är en konst där alla vet bäst. Land fyller kannan med sjövatten och gör ett försök.

FOTO: Sitikka

I ett par hål är abborren där, men knuffar bara till kroken utan att ta. Så är vissa dagar.

Sjön får släppa ifrån sig litet kaffevatten i alla fall. Ett kok på min lilla ö förgyller även en misslyckad fisketur.

Jag är uppväxt på bryggkaffe och brukar köra snabbkaffe ute i naturen. Men genom åren har jag tjusats av det närmast rituella kaffekokande som fiskekamrater och andra ägnar sig åt.

Det är mysigt helt enkelt. Och ofta till och med gott.

Alla gör dock tjurigt på sitt eget vis och mitt eget kokande söker sig ännu fram.

Läs också: Downshifting: 7 steg till ett härligt och hållbart liv på landet

Den perfekta metoden?

Jag börjar med kallt och klart sjövatten. Isbitarna klirrar i kannan. Häller en deciliter kokmalet kaffe på två tredjedels liter vatten och så in i elden.

När det har kokat upp får kannan lugna sig ner på ett par kalla vedpinnar. Sumpen sjunker och si, det blir tvärtgott. Har jag hittat den perfekta metoden? Knappast någon skulle svara ja på den frågan.

Läs också: Hjärnforskning: Därför är tystnad viktigt för dig

Råder delade meningar

Till att börja med tycks en majoritet anse att kaffepulvret ska hällas på redan kokhett vatten.

Många verkar dessutom noga med att kannan ska tas av ögonblicket innan det börjar koka igen.

Många benhårda åsikter finns också om hur många uppkok det ska vara och om en skvätt färdigt kaffe ska hällas fram och tillbaka, och i så fall hur många gånger.

En stor fördel med kokkaffe är att var och en får bli salig på sin egen tro. Och vilken metod man än föredrar finns det en sak som de flesta kan enas om: Lugnet man känner vid en kaffeeld i skogen är oslagbart.

Läs också: Utflyktens mästare – så gör du eget pinnbröd

Så gör du kokkaffe – steg för steg

1. Slå kallt friskt vatten i en ren kanna.

2. Lägg i kaffet just innan vattnet kokar upp. En skopa per kopp med vatten.

3. Lyft pannan 3–4 gånger just när det kokar till.

4. Ställ kaffepannan svalt och häll en liten skvätt kallt vatten direkt i pipen.

5. Låt dra 3–4 minuter. Bygger på tips från ett av landets största kafferosterier.Läs också: Krönika: Därför måste vi sitta vid lägereldar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen