Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 maj 2018

Gökblomster - blomman som gömmer en ringdans

Titta nära på gökblomstrets rosa blomma. Visst ser du dem? Fem rosa gubbar som dansar i en ring.

 Gökblomster, både stiligare och mer spännande än namnet låter påskina.
Gökblomster, både stiligare och mer spännande än namnet låter påskina. FOTO: Istock

Står man en bit ifrån är gökblomstret bara en ovanligt spretig ängsblomma. På nära håll ser det annorlunda ut. Blommans kronblad är djupt flikiga med fyra flikar för varje kronblad. Det ger två armar och två långa ben för varje blad.

Därför blir kronbladen en ring av fem dansare med huvudena tätt tillsammans i mitten. Särskilt tydligt är det när blomman just slagit ut. När dansen pågått ett tag har herrarna en tendens att bli spralliga och sprätta med benen.

 Små rosa gubbar. Kronbladen hos gökblomster bildar en glad ringdans.
Små rosa gubbar. Kronbladen hos gökblomster bildar en glad ringdans. FOTO: Istock

Plats för gökspott

Gökblomster (Silene Flos-cuculi) är en ängsblomma som trivs på ängar och i skogskanter, gärna lite fuktigt. Därför lever den farligt i tider när många sanka marker dikats ur och torkat upp.

Den är vacker, som en enkel nejlika i miniatyr, men har ändå fått ett mindre smickrande namn. Den kallas gökblomster eftersom spottstriten gillar att hålla till i gökärtens lite klibbiga grenveck. Skummet som gömmer den lilla nymfen kallas ofta för just gökspott.

Läs också: Ängshaverrot – en hemlig godsak

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen