GUIDE: Gökottans ABC – så håller du liv i mysiga traditionen
Gökotta drar fler än fågelskådare ut i naturen. De flesta har väl någon gång hängt med en tidig vårmorgon. Så här fixar du din egen gökotta!
Ska man följa ”nya” traditioner är det Kristi himmelsfärdsdag som gäller. För sisådär 100 år sedan blev det ett mode inom folkrörelsen och annat föreningsliv att fira gökotta, och därmed våren, just den dagen. Ibland blev det ett jippo med orkester, tal och förtäring.
Hade det varit just göken man var ute efter var denna högtidsdag ett bra val. ”Kristi himm” brukar infalla under andra halvan av maj och då är göken nyligen tillbaka från Afrika.
I sydligaste Sverige kan faktiskt den första göken numera höras redan i slutet av april. Till fjällen och de nordligaste trakterna kommer den 2-3 veckor senare.
Läs också: Rovfåglar i Sverige – så känner du igen dem
Allvar förr i tiden
Idag anländer denna speciella fågel i genomsnitt fyra dagar tidigare än på 1980-talet, troligen en följd av klimatförändringar.
Enligt Nationalencyklopedin går sedvänjan att gå ut och lyssna efter göken långt tillbaka i tiden, och då var det på allvar. I folktron kunde första göken förutspå framtiden. Ni vet, västergök är bästergök och det där.
I modern tid är gökottan i stället en trivsam vårutflykt i naturen. Fokus ligger visserligen ofta på fåglar, men just gök ska man inte hoppas alltför mycket på.
Arten minskade betydligt fram till mitten av 1990-talet, men tycks ha stabiliserat sig.
När går man gökotta?
Ju tidigare desto bättre fågelchanser. Är du ute före soluppgången får du bra betalt. Men det är en avvägning. Alla vill inte ut i halvmörker och minusgrader. Prio ett bör vara att få vara ute tillsammans i naturen på morgonen.
Viktigast är inte om klockan är fyra eller åtta. Vackert och lite märkvärdigt är det hursomhelst. Och några fåglar sjunger alltid.
På vissa platser i landet finns möjligheten att delta i organiserade gökottor, men det går självklart bra att ge dig ut med familjen eller några väl valda vänner.
Var går man gökotta?
Lugnt och skönt. Fin natur. Fåglar finns överallt.
Ett bra tips är att kolla kommunens hemsida. Där finns säkert en förteckning över kommunens naturreservat.
Saker att ta med
- Sittunderlag eller bra filt
- Kaffetermos
- Goda mackor (och bullar!)
- Kikare
- Varma kläder (glöm inte mössa och vantar)
- Fågelbok
Lär dig fågelsången
För iphone finns två billiga appar med infotext och inspelningar av läten: ”Kvitter Fågelsång” (45 kr) och ”Kviddevitt” (20 kr).
För iphone och android finns ”Lärkvitter” (gratis, men bara 46 arter).
Vanliga morgonfåglar från slutet av april:
- Rödhake (ofta tidigast av alla, redan i mörker)
- Koltrast
- Taltrast
- Blåmes
- Talgoxe
- Bofink
- Lövsångare
- Svartvit flugsnappare
- Trädpiplärka
- Ringduva
Vanliga morgonfåglar i maj:
- Gök
- Svarthätta
- Trädgårdssångare
- Grå flugsnappare
Gök i olika väderstreck
- Östergök är tröstergök
- Västergök är bästergök
- Norrgök är sorg-gök
- Södergök är dödergök (men också smörgök)
Kaffegök?
Alkohol rekommenderas inte, men det sägs att hörde man en gök på fastande mage riskerade man att drabbas av diarré. Skadan kunde dock göras ogjord med en kaffegök, alltså en kopp kaffe spetsad med brännvin.
Läs också: Testa dig i Lands fågelquiz
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.