Grundvattennivåerna alarmerande låga
Inför sommarhalvåret 2019 har delar av Sverige alarmerande låga grundvattennivåer.
– Vi ser stort behov av påfyllning. Det behövs stora nederbördsmängder under längre tid, säger Bo Thunholm, grundvattengeolog på SGU.
Förra sommarens extremvärme och ett nederbördsfattigt vinterhalvår har lett till låga grundvattennivåer, både i stora och små magasin. Det är främst de stora magasinen som nu fortfarande har alarmerande låga nivåer, något som SVT Nyheter tidigare har rapporterat om.
– Där har vi ett problem. I stora delar av landet, framför allt i Svealand och även norra Götaland, ligger grundvattennivåerna långt under de normala för årstiden. Vi ser stort behov av påfyllning. Det behövs stora nederbördsmängder under längre tid. Där finns det all anledning att vara varsam och iaktta försiktighet, säger Bo Thunholm, grundvattengeolog på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), till Land.
Läs också: Så enkelt kan du spara på vattnet hemma – 8 smarta tips!
Behövs stora mängder nederbörd
De stora magasinen används ofta till den kommunala grundvattenförsörjningen. Det mest troliga är enligt Bo Thunholm att grundvattennivåerna kommer att fortsätta sjunka.
– Det behövs ytterligare nederbörd under de närmaste veckorna innan den varma årstiden kommer ordentligt. Men väderprognosen det närmaste varslar om att det blir nederbördsfattigt, säger Bo Thunholm.
Värre utgångsläge än i fjol
Inför fjolårets varma sommar var grundvattennivåerna betydligt högre än vad de är i dagsläget. En torr sommar även i år skulle alltså innebära ett ännu mer besvärligt läge för vattenförsörjningen.
– För ett år sedan hade vi ett betydligt bättre utgångsläge än i år. Den varma och torra sommaren orsakade mycket låga nivåer, till och med bottennivåer, och då var utgångsläget bättre än vad det är i år. Så det får inte bli en sådan sommar igen, säger Bo Thunholm.
Läs också: Efter fjolårets grillförbud – Ica och Coop slutar sälja engångsgrillar
Kan bli bevattningsförbud
Konsekvenserna av en begränsad vattenförsörjning blir olika från kommun till kommun.
– Bevattningsförbud skulle kunna bli aktuellt. Gotland har redan infört det, där är det väldigt vanligt med grundvattenproblem. Det kommer att behövas informationskampanjer som uppmanar till försiktighet med vattenkonsumtionen, samt rena tekniska åtgärder för att minska förbrukningen.
Kommunen har ansvaret
Ansvaret ligger på varje kommun, som ska vara förberedd med reserver och en plan för hur invånarna ska kunna förses med vatten. Vid en begränsad vattenkapacitet behöver de viktigaste samhällsfunktionerna prioriteras, så som skola, vårdboenden och sjukhus.
Vad kan man som privatperson göra?
– I vissa fall så fungerar det att spara sig fri från ett problem. Den som har egen brunn kan hålla koll på SGU:s kartläggningar av grundvattennivåer för små magasin. Är det så att de är låga, så kan man vara försiktig med vattenkonsumtionen. I andra fall kan det vara bra att prata med kommunen i god tid. Jordbruket kan se om de kan få vatten från kommunen och på vilket sätt för att vara bra förberedda, säger Pär Aleljung, beredskapssamordnare på Livsmedelsverket.
Mer information finns att läsa på MSB:s, Livsmedelsverkets och SGU:s hemsidor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.