Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 17 december 2019

Guide: Vandra på vintern

Visst kan du fortsätta vandra vintertid. Räcker inte snön till skidor, så snör på dig vandringskängorna. Men kyla och mörker kräver anpassning. Kolla våra tips!

 Kallt, hårt och vackert. Att vandra på vintern är förstås tuffare än på sommaren. Men rätt klädd och rätt utrustad är det en njutning.
Kallt, hårt och vackert. Att vandra på vintern är förstås tuffare än på sommaren. Men rätt klädd och rätt utrustad är det en njutning. FOTO: tt

1. Halka inte

På snö och is behöver du halkskydd. De ska ha dubbar även i hälen, eftersom hälen sätts i först när man går. Friluftsbutiker brukar ha flera modeller som träs på som galoscher eller spänns fast. Vandringsstavar kan vara ett bra komplement.

2. Ylleunderställ

I kallt väder är det lager på lager som gäller. Bär underställ i ylle innerst. Ylle värmer även om det blir fuktigt. Sedan ett mellanlager (skjorta eller tunn ylletröja) och en skal- eller regnjacka ytterst.

3. Rastkläder

En extra tröja/jacka/dunväst under skaljackan hindrar en varm och småsvettig kropp att bli kall under rasten.

4. Sittunderlag

Självklart, men får inte glömmas. Är ni flera som går kan ni ta ett liggunderlag och sitta tillsammans.

5. Termos

Också självklart egentligen. Förutom att varm dryck är gott, så är det lika viktigt som rastkläder och sittunderlag för att hålla värmen när du är stilla.

6. Pannlampa

Dagarna är korta på vintern. Blir man fördröjd, frivilligt eller ofrivilligt, så är en BRA pannlampa guld värd på väg hem genom mörk skog.

7. Extra småkläder

Att tappa mössan eller en vante när det är kallt är i värsta fall rent farligt. Packa extra vantar, mössa och halsduk/buff i ryggsäcken. Gärna extra yllestrumpor att byta med om du blir blöt.

Läs också: Säkra skridskoturer på plogade banor – här kan du åka

8. Avstå morgontvätt

Tvätta inte bort hudens naturliga fett på morgonen om du ska ut i kyla. Alla som legat i lumpen på vintern har fått lära sig detta knep.

9. Förbered energikickar

Är det kallt, och kanske regnigt, kan du tappa lusten att ta matrast. Viktigt att ändå fylla på med energi, så ha nötter/choklad/torkad frukt i fickorna.

10. Glöm inte vatten

Du behöver dricka minst lika mycket som vid en sommarvandring, även om du inte känner dig lika törstig.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen