Guide: Vandra på vintern
Visst kan du fortsätta vandra vintertid. Räcker inte snön till skidor, så snör på dig vandringskängorna. Men kyla och mörker kräver anpassning. Kolla våra tips!
1. Halka inte
På snö och is behöver du halkskydd. De ska ha dubbar även i hälen, eftersom hälen sätts i först när man går. Friluftsbutiker brukar ha flera modeller som träs på som galoscher eller spänns fast. Vandringsstavar kan vara ett bra komplement.
2. Ylleunderställ
I kallt väder är det lager på lager som gäller. Bär underställ i ylle innerst. Ylle värmer även om det blir fuktigt. Sedan ett mellanlager (skjorta eller tunn ylletröja) och en skal- eller regnjacka ytterst.
3. Rastkläder
En extra tröja/jacka/dunväst under skaljackan hindrar en varm och småsvettig kropp att bli kall under rasten.
4. Sittunderlag
Självklart, men får inte glömmas. Är ni flera som går kan ni ta ett liggunderlag och sitta tillsammans.
5. Termos
Också självklart egentligen. Förutom att varm dryck är gott, så är det lika viktigt som rastkläder och sittunderlag för att hålla värmen när du är stilla.
6. Pannlampa
Dagarna är korta på vintern. Blir man fördröjd, frivilligt eller ofrivilligt, så är en BRA pannlampa guld värd på väg hem genom mörk skog.
7. Extra småkläder
Att tappa mössan eller en vante när det är kallt är i värsta fall rent farligt. Packa extra vantar, mössa och halsduk/buff i ryggsäcken. Gärna extra yllestrumpor att byta med om du blir blöt.
Läs också: Säkra skridskoturer på plogade banor – här kan du åka
8. Avstå morgontvätt
Tvätta inte bort hudens naturliga fett på morgonen om du ska ut i kyla. Alla som legat i lumpen på vintern har fått lära sig detta knep.
9. Förbered energikickar
Är det kallt, och kanske regnigt, kan du tappa lusten att ta matrast. Viktigt att ändå fylla på med energi, så ha nötter/choklad/torkad frukt i fickorna.
10. Glöm inte vatten
Du behöver dricka minst lika mycket som vid en sommarvandring, även om du inte känner dig lika törstig.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.