Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 juli 2016

Guld i skogen: Sju experttips för lyckad kantarelljakt

Söker du herr Kantarell? Vanka inte runt i enebacken. Lita inte heller på kantarellskvallran. Hon vet inte vad hon pratar om. Svampexperten Mikael Krikorev avslöjar vilka kantarellknep som fungerar och inte.

– Börja med att ta dig ut i skogen. Kantarellen är så bred att det är stor chans att hitta den på väldigt många ställen, säger Mikael Krikorev, svampkonsulent och mykolog på Artdatabanken.

1. Med träd, men inte riktigt alla

Svampfritt i enebacke.
Svampfritt i enebacke.

Tänk träd så kommer du långt. Kantarellen växer i alla sorters skog men också i skogsbryn och ängskanter.

– Fast just enebacken är ingen bra plats att leta på. Kantareller brukar inte finnas där. Man ska också undvika slyig ungskog. Det ska vara riktig, uppvuxen skog.

2. Kantarellskvallran ljuger

Tallört i mossan.
Tallört i mossan.

Den klorofyllfria tallörten kallas ibland för kantarellskvallra eftersom den sägs växa på samma plats som kantarellerna gör men det finns det inga bevis för.

– Det finns ett samband mellan tallörten och vissa musseroner men inte med kantarell. Där emot tror jag att tallörten ofta har goda år de somrar när också kantarellen trivs, säger Mikael Krikorev.

3. Sök i rätt tid

Sent bland kottarna.
Sent bland kottarna.

De första gula kantarellerna börjar komma kring midsommar (om vädret tillåter) men högsäsongen för kantarell är augusti och september. Långt i söder kan man plocka den gula godingen ända till november medan äventyret i norr slutar med första frosten.

– Ett knep är att titta i lövskogen i början på kantarellsäsongen, senare dyker den upp i barrskog.

4. Lita inte på din näsa

SIM-435881

Det finns människor som säger att kantarellskog doftar på ett speciellt sätt men det är inget som är vetenskapligt bevisat.

– Det vore intressant i så fall. Man vet ju att hundar kan känna doften men det finns inga vetenskapliga bevis för att vi kan. Hur som helst är kantarelldoften svår att beskriva. Vissa säger att den doftar wettexduk, säger Mikael.

5. Med ögon känsliga för gult

Svampgult.
Svampgult.

–Knepet är att ställa in ögonen på en speciell gul färg, inte blank klargul utan lite matt som aprikos. Det är lättare i barrskog där det inte finns gula löv.

6. Följ regnet på håll

Först kommer vatten, sen kommer de gula solarna men inte på en gång. Mikael Krikorev tipsar om SMHI:s 40-dagars nederbördsstatistik.

– Gå in där och se var det regnade för två veckor senare, där är det smart att leta.

7. Skaffa svampkamrater

Mushroom harvest

En svampsanning i ena änden av kommunen kan vara rena lögnen i den andra. Enligt Mikael är det en bra idé att dela svampskvaller med andra via datorn.

– Det var därför vi startade svampguiden en gång. Om man går in där och ser att folk hittat svamp i ett visst område får man i alla fall ledtrådar. Ett annat smart forum är facebook-gruppen Svamp-klapp.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen