Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 december 2015

Ha sex i norrsken – och få lyckliga barn

Har du aldrig sett norrsken? Chanserna att se skenet ökar på vintern, helt enkelt för att himlen är mörkare då. Och varför inte se skådespelet från sängen? Som japanerna!

FOTO: All over press

Bäst för den som vill skåda detta tysta och märkliga skådespel är att åka norrut och spana av himlen en klar och molnfri natt. I norra Skandinavien förekommer norrsken oftare och syns tydligare än i södra Skandinavien.

Förekomsten av norrsken hänger ihop med så kallade solfläckscykler, som är cirka elva år långa. Diagram över cyklerna visar att efter ett bottenläge kring år 2009 har solens aktivitet ökat och förra året befann vi oss i en topp. Åren före och efter toppar brukar också vara goda år, och norrsken kan även förekomma under mellanår.

Norrsken uppstår när laddade partiklar från solen faller in mot de två magnetiska polerna som ligger nära de två geografiska polerna, alltså nordpolen och sydpolen. Runt den nordligaste delen av jordklotet löper den så kallade norrskensovalen och på vår sida ligger den vanligen över de nordligaste delarna av Norge, Sverige och Finland.

När solaktiviteten är särskilt hög, och det kan skilja från dag till dag, vidgas ovalen och norrsken kan synas även i södra Sverige och till och med ännu längre söderut.

Chanserna att se skenet ökar på vintern, helt enkelt för att himlen är mörkare då. I norra Skandinavien har det byggts upp affärsverksamhet kring norrskenet. Nyfikna turister kommer från Europa och inte minst från Japan, där fascinationen tycks särskilt stor. För just japaner är det en stor sak att bedriva älskog under det flammande ljuset. Barn som avlas under norrsken sägs få långa och lyckliga liv. Ett hotell i nordligaste Finland har iglooliknande dubbelrum med sängen rakt under ett glastak. Syns norrsken på natthimlen går larmet i alla rum!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen