Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 15 juli 2019

Håll koll på blixten med mobilen

Många vill ha koll på exakt var blixten slår ner, eller var det åskar just nu. Den populära appen Blixtvakt gör att du kan få varningar direkt i din mobil.

 Få varningar i din mobil om var blixten slår ner.
Få varningar i din mobil om var blixten slår ner. FOTO: IBL, Blixtvakt

Det började som en kul grej – nu har den blivit en stor succé.

Med appen Blixtvakt kan du i realtid få information om var i Sverige som det är åskoväder och var blixten har slagit ner.

– Vi är ett it-konsultföretag som jobbat en del med väderrelaterade projekt tillsammans med SMHI. Där växte idén fram, men SMHI var inte intresserad av att driva appen med oss. Då kände vi själva att vi ville göra den, säger Johan Hedblad, vice vd på Zenon som har utvecklat appen.

Läs också: 12 viktiga fakta om blixt och åska

Data från SMHI

SMHI samlar in väldigt mycket information om väder och den informationen finns sedan tillgänglig för företag som vill använda den i till exempel appar i din smarta telefon eller i en läsplatta.

Blixtvakt hade premiär sommaren 2015. Längs vägen har den utvecklats och du kan följa flera olika områden samtidigt i appen. Den följer även din position så att du alltid har information om området du befinner dig i.

För golfare och båtfolk

Det visade sig också att appen inte bara var något för vädernördar utan används av golfare som vill ha tid att sätta sig i skydd vid ett åskväder. Samma sak gäller vid idrottsevenemang och för båtfolk är det också nyttig information.

Förra året, med det extrema väder vi hade i Sverige, blev appen väldigt populär.

– Vi hade kanske 20 000 som laddat ner appen, men i fjol blev vi tagna på sängen. Då var det 70 000 personer som laddade hem den säger Hedblad.

Läs också: Därför ska du dra ur sladden när åskan går

Hjälp vid skogsbränderna

Den blev också en viktig hjälp för många som var engagerade i de skogsbränder som härjade.

– Vi fick mejl från markägare som tackade oss. Med hjälp av appen kunde de veta direkt när åskan slagit ner och ha koll på om det brann. Vi har även fått mejl från brandmän som vi vet använder appen på jobbet, säger Hedblad.

På sikt skulle Johan Hedblad gärna se att appen utvecklades ännu mer och till exempel kunde styra saker i våra hem, till exempel robotgräsklippare.

Läs också: Kolla hur vädret var när du föddes

Så fungerar Blixtvakt

Appen är gratis och finns att ladda ner där du brukar hitta appar. Med appen kan du hålla dig underrättad om när åskan går och det blixtrar där du bor. Du ser bilxnedslagen på en karta i realtid. Du kan också få en notis med en varning när en blixt slagit ner i ett specifikt område. Du kan använda appen både i den telefon och på din läsplatta.

Fyra andra väderappar

Grönt väder

Appen som kombinerar information från svenska SMHI, norska YR och amerikanska GFS.

Klart.se

Väderappen har bland annat vädret för 500 olika golfbanor i Sverige

Kustväder

Sjöräddningssällskapets app som fokuserar på vädret vid våra kuster. Tanken är att ge ökad säkerhet till sjöss.

SMHI

SMHI visar också ”känns som”-temperatur, alltså hur temperatur och vind känns i kombination.

Fakta åska och blixtar

  • Ett åskmoln innehåller positiva laddningar och negativa laddningar. När spänningsskillnaden blir tillräckligt stor sker ett överslag och det är då som blixten skapas.
  • Åskdundret är ljudet som bildas vid den snabba upphettningen av luften nära blixtkanalen. Den snabba upphettningen leder till en utvidgning av luften och en tryck-/ljudvåg bildas. Nära nedslaget hörs åskdundret närmast som ett gevärsskott, men på längre håll blir det mest de lägre, dovare ljudvågorna som når fram.
  • Varje år sker cirka 100 000 blixtnedslag i Sverige. Men det är mycket ovanligt att någon skadas. I genomsnitt dör en person per år i Sverige av ett blixtnedslag.
  • Hettan i en blixt är våldsam och kan förklara att till exempel hus sätts i brand.
  • På några miljondels sekunder stiger temperaturen till omkring 30-50 000 grader, vilket är fem gånger högre än på solens yta.
  • Strömstyrkan vid ett blixtnedslag ligger mellan 5 000 och 10 0000 ampere. Genomsnittet är 20 000 ampere.
  • Flest åskdagar i Sverige har västkusten med 25-30 stycken. I Lapplandsfjällen åskar det bara 1-3 gånger per år i genomsnitt.
  • Åska kan förekomma under hela dygnet men vanligast är klockan 16-17 svensk sommartid. Åska kan uppträda under hela året men i genomsnitt inträffar flest antal åskdagar över land i juli följt av augusti och juni.

Källa: SMHI och Ny Teknik

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen