Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 februari 2019

Halm är ett bra foder för häst

Halm till hästen är en tvistefråga för många hästägare. Tvärtemot vad som tidigare påståtts ökar halmen inte risken för magsår, menar forskare.

 Hästägare kan med gott samvete fortsätta att dryga ut hö med halm.
Hästägare kan med gott samvete fortsätta att dryga ut hö med halm. FOTO: Istock

Efter sommarens svåra torka råder det fortfarande foderbrist på sina håll i Sverige. Hästägare kan med gott samvete dryga ut det näringsrika höet med halm menar nu forskare som har tittat närmare på tidigare påstådda risker med sådan diet.

Läs också: Dödligt abortvirus sprider sig bland hästar

Halm kritiseras internationellt

Det är Sveriges radios Vetenskapsradion som har pratat med en av forskarna på Sveriges lantbruksuniversitet, Sara Ringmark. Hon säger till programmet att forskning nu visar att halm är ett bra alternativ till hö och andra typer av grovfoder.

– Internationellt finns det många som är restriktiva med att utfodra hästar med halm, för att de anser att halmen skulle öka risken för magsår hos hästen, säger Sara Ringmark.

– Vi behöver berätta att vi nu har sett att halmen inte ökar risken för magsår.

Så gick studien till

Studien som hon refererar till utfördes i försökstallarna vid Sveriges lantbruksuniversitet. Sex hästar fick under tre veckors tid äta grovfodret hösilage. Därefter fick de under lika lång tid äta en diet som bestod av hälften halm, hälften hösilage.

Resultaten är inte fullt analyserade ännu men redan nu går det att konstatera att halmen inte ökat risken för magsår, försäkrar Sara Ringmark.

– Hästägare som har varit oroliga för det kan börja fodra med sin halm igen, säger hon till Vetenskapsradion.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen