Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 mars 2017

Här är 8 skäl till varför alla älskar Jämtland

12 mars infaller Republiken Jämtlands nationaldag. Som om det inte vore nog med en egen flagga och en egen nationalsång – här är åtta andra saker som är unika för Jämtland!

Bild 1/7
Bild 2/7
Bild 3/7
Bild 4/7
Bild 5/7
Bild 6/7
Bild 7/7

1. Det fantastiska landskapet

Foto: Mostphotos

Den jämtländska naturen är fullkomligt häpnadsväckande. Höga berg och djupa dalar blandas med forsande vattendrag. Och här finns inte mindre än 178 fjälltoppar! Ett mecka för den friluftsintresserade med andra ord. Åk på skidtur, cykla downhill eller fiska öring och röding. Missa inte klassiska vandringsleder som Jämtlandstriangeln och Sylarna runt.

2. Det jämtska köket

Det glada gänget bakom Oviken Ost. Foto: Oviken Ost.
Det glada gänget bakom Oviken Ost. Foto: Oviken Ost.

Mesost, ko-ost, getost, långfil, messmör och tunnbröd är några av de delikatesser som är starkt förknippade med det jämtska köket. Restaurangen Fäviken Magasinet, som tilldelats Michelinstjärnor, hämtar bland annat sin inspiration från de jämtländska mattraditionerna. Men här finns också mängder av andra skickliga mathantverkare, exempelvis prisbelönta Oviken Ost. Ta en biltur och besök några av dem.

3. Den mytomspunna varelsen

1635 omnämndes Storsjöodjuret i skrift första gången. Sedan dess har den mystiska varelsen förbryllat människor över hela landet, och världen. Ingen vet riktigt vad det rör sig om för djur, men en rad observationer har gjorts. 2008 fångades det som sägs vara odjuret av en webbkamera, som hade placerats ut i närheten av Storsjön. Kolla in klippet ovanför och avgör själv vad som syns på filmen. Om du är riktigt nyfiken kan du besöka någon av utkiksplatserna som finns runt Storsjön.

4. På reine jamska

Agasamt? goknul? hauva? Förstår du vad det betyder? Grattis! Då kanske du är en av de cirka 50 000 personer som talar jamska. Många anser att det är en dialekt, andra hävdar att det är ett eget språk eftersom jamskan skiljer sig från svenskans grammatik och ordförråd. För att kunna sjunga med i nationalsången, Då tåga vi tillsamman, behöver du däremot inte behärska jamska.

5. Den genuina kulturen

Foto: Mostphotos

Den jämtländska kulturen har beskrivits som landets mest genuina och sammanhållna och omfattar allt från dialekter, sedvänjor och myter till byggnader, konst, skrifter, hantverk, musik och sånger. Republikens historia är väldokumenterad tack vare Jamtli, Jämtlands länsmuseum i Östersund. Om allt går enligt planerna kommer dessutom Nationalmuseum Norr invigas i Östersund 2018. Syftet är att stärka konstens och designens roll i Mellansverige och Mittnorden.

6. Allas våran Dunderklump

Foto: Svenska Filminstitutet
Foto: Svenska Filminstitutet

Beppe Wolgers fantastiska saga om Dunderklumpen utspelar sig på Öhn, vid Ströms Vattudal i norra Jämtland. Filmen har hämtat mycket av sin inspiration från det jämtländska landskapet då både jätten Jorm och Dunderklumpen bär namn som kan kopplas till trakterna kring Strömsund. I dag finns jätten Jorm som staty på hembygdsgården i Strömsund och Dunderklumpen används i kommunens marknadsföring.

7. Staden i vinterskrud

Foto: Östersunds kommun

Östersund har valt att marknadsföra sig som Vinterstaden. Och visst är det en bra plats för alla som älskar vinteridrott. Skidstadion erbjuder längdskidspår och skidskyttebanor i världsklass.

8. Ååååre

Foto: Mostphotos

Det går inte att skriva om Jämtland utan att nämna Åre, som egentligen har en lång historia som turistort. På senare år har det kommit att bli Skandinaviens alpina huvudstad, och rankas dessutom bland de tio bästa alpina orterna i världen. Bland annat har världsstjärnor som Zlatan ett hus här. Om du åker hit kring juletid finns goda chanser att få syn på superkändisen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen