Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 2 oktober 2018

Här är herdeyrket på väg tillbaka

Herdar är bättre än jakt för att skydda för tamdjur. På flera håll i världen startas nu kurser för att utbilda fåraherdar.

 Fåraherde högt uppe i de italienska Alperna.
Fåraherde högt uppe i de italienska Alperna. FOTO: ibl

Vargen har ökat och spridit sig i Europa, vilket skapat konflikter eftersom de ibland tagit tamdjur. I Schweiz har därför en kurs startats för att utbilda herdar, som ska skydda får från rovdjursangrepp.

Läs också: 2 luriga faror för betande hästar

Att på detta sätt skydda tamdjur är ett betydligt effektivare sätt än att skjuta rovdjur. Det skriver natursidan.se som in sin tur refererar Wilderness Society och UN Environment.

Naturen gynnas

De alpina ekosystemen drar också nytta av att detta yrke på utdöende lever upp. När fåren drivs av herdar betar de på ett större område, vilket gör att betestrycket sprids ut och inte belastar enskilda mindre områden för hårt.

Detta gynnar många växter och därmed pollinerande insekter, skriver natursidan.se. En annan bonus är att nya arbetstillfällen skapas på landsbygden.

Fler lamm föds

Även i Sydafrika har det startats utbildning för herdar, och i ett försök användes herdar i ett 50 000 hektar stort område.

Detta ledde till att det föddes 39 procent fler lamm, samt att det utjämnade betestrycket gynnade den biologiska mångfalden.

Läs också: Den duktiga vallhunden – se härliga filmen!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen