Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 31 oktober 2016

Här är kattens hemligheter – 28 coola kattfakta

Katten är Sveriges populäraste sällskapsdjur. Men vad vet du egentligen om din lilla älskling? Här är en rad fakta som är bra att veta för kattägare. Varsågod, allt om katten från A till Ö!

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Aktivering. För katter som alltid är inomhus är det viktigt med aktivering och sysselsättning varje dag. För att katten ska trivas måste den också ha en egen liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på.

land_artikel_kattfakta4

Bur. Katter får inte förvaras i burar. Detta får endast ske vid transporter och i samband med utställningar och tävlingar.

Coca-Cola är ingenting för en katt. Däremot kött. Katter är köttätare och föredrar en proteinrik och kolhydratfattig kost.

Dricksvatten. En katt behöver fri tillgång till fräscht dricksvatten. Om katten mest lever utomhus bör den få möjlighet till att dricka vatten minst två gånger om dagen.

Egypten. Katten var ett heligt djur i det gamla Egypten. För att visa sin sorg när en katt dog rakade ägarna av sig sina ögonbryn och precis som när det gällde faraonerna mumifierades även katter.

Feromoner. Katten markerar gärna revir genom att stryka sidan av huvudet mot en människa eller ett föremål. Anledningen är att katten har körtlar på huvudet som utsöndrar feromoner som används för att markera kärlek och tillhörighet.

land_artikel_kattfakta

Godis. Kattmynta, det vill säga örten Nepeta cataria, är rena godiset för en katt. Örten avger en doft som är oemotståndlig för de flesta katter och används ofta i kattleksaker.

land_artikel_kattfakta7

Handledstrampdyna. På framtassarna har katten en extra trampdyna ovanför de andra, en så kallad handledstrampdyna. Funktionen tros vara att den ska hindra katten från att halka när den hoppar ner på marken.

Innekatter bör vistas i en miljö med fönster som släpper in dagsljus och utan irriterande belysning.

Jama är det vanligaste sättet för katten att kommunicera med människor. En katt kan göra sig förstådd med över 60 olika ljud. En av de vanligaste orsakerna till att en katt jamar är att den ber om någonting, exempelvis mat.

Kelande. I samband med kelande kan katten slicka på en människa den gillar. När katten fått nog kan den ta tag med tänderna och ibland bita till.

land_artikel_kattfakta5

Ladugårdskatter och andra utekatter är beroende av vård och omsorg från sin ägare. Allsidig och näringsrik mat bör ställas fram minst två gånger om dagen.

Morrhåren. Katten använder morrhåren som känselorgan, och framför allt i mörka och trånga utrymmen. En skrämd katt lägger morrhåren bakåt och om den är nyfiken vinklas morrhåren framåt.

land_artikel_kattfakta3

Näring. Moderns mjölk är viktig för kattungarna eftersom den innehåller näring som de behöver för bra tillväxt. I mammans mjölk finns antikroppar som skyddar kattungarna från infektionssjukdomar.

Odd-eye betyder att katten har olika färg på ögonen – ett blått och ett antingen gult, grönt eller brunt öga.

Papiller. Katter har särskilda papiller (mönster) på tungan. Papillernafungerar som kam när katten slickar sin päls.

Queen. I England benämner man en icke kastrerad hona som en queen.

Ras. Kattens raser delas in i tre kategorier: naturliga, korsade och muterade.

Svans. Katten använder sin svans till två saker – att hålla balansen och förmedla sin sinnesstämning. Om svansen exempelvis står upp eller hänger löst nedåt betyder det i allmänhet att katten är glad och tillfreds. Om katten däremot håller svansen mellan benen känner den sig undergiven.

land_artikel_kattfakta6

Tänder. En katts tänder behöver vård och omsorg. Bra är att regelbundet ge katten en remsa av rått kött att tuggapå, det hjälper att hålla tänder och tandkött i gott skick. Av naturen är katters tänder anpassade för att äta kött.

Uppfattningsförmåga. Katten har bra uppfattningsförmåga och känner igen sin ägares röst och olika ljud. En katt kan avläsa sinnesstämningar och förstå om någonting inte är som det ska. Dessutom kan den minnas länge om en person behandlat den bra eller mindre bra.

Vertikala hopp. De flesta kattraser kan från stillasittande göra vertikala hopp på upp till två meter.

Xerxes. Hur många katter som heter Xerxes är okänt. Men helt säkert är i alla fall att katten är ett snabbt djur. Den kan springa upp till 50 kilometer i timmen, men bara under korta spurter.

Ytlig. Katter är inte flockdjur på samma sätt som hundar. Men det är samtidigt inget ytligt djur – även en katt även har sociala behov. Katter är självständiga och intelligenta, men mår också bra av att träffa både människor och djur.

Zzzzz, låter det kanske när katten sover. Och en huskatt sover upp till 16 timmar om dygnet. Merparten handlar om ytlig sömn då katten lätt kan vakna av något ljud.

land_artikel_trender5

Återhämtning. Efter en kastreringsoperation återhämtar sig en katt ganska snabbt. Sällan tar det mer än tio dagar innan katten är som vanligt igen.

Ägglossningen hos en honkatt sker först under parningen. Honkatter som lever ute löper normalt tidig vår och under sensommaren, men innekatter kan löpa när som helst under året. Katter blir könsmogna vid omkring tio månaders ålder.

Öron. Katten använder sina öron till att sända ut signaler till andra djur och till människor. Om katten har uppåtriktade öron tyder det på uppmärksamhet åt det håll de riktas (ett kattöra har 32 muskler vilket gör det väldigt rörligt). Tätt bakåtstrukna öron betyder aggression.

Källor: Jordbruksverketperfect-fit.se, wikpedia.se

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen