Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 februari 2019

Har du salmonella vid fågelbordet? Testa!

Nu behövs allmänhetens hjälp för att kolla spridningen av salmonella vid fågelmatningar. Du kan också samla in prover. Både fåglars och katters liv kan räddas.

 Bra exempel på fågelmatare där fåglarnas avföring inte kan hamna bland fröna. Till vänster en gråsparv och till höger en grönsiska.
Bra exempel på fågelmatare där fåglarnas avföring inte kan hamna bland fröna. Till vänster en gråsparv och till höger en grönsiska. FOTO: shutterstock

Salmonella är ett problem vid fågelmatningar. Småfåglar dör och kan föra smittan vidare till andra fåglar och djur och till och med till människor.

Till exempel märkte Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att antalet smittade katter ökade snabbt under andra halvan av januari. Vid månadsskiftet januari-februari hade över 150 fall av smittade katter bekräftats.

Läs också: Talgbollar farliga för fåglar och hundar

Frön blir nedsmutsade

Smittan mellan fåglar sprids genom att frön och annan fågelmat blandas med fåglarnas avföring på fågelbord och på marken under.

Katter smittas genom att de tar sjuka och försvagade fåglar och människor kan smittas genom att hantera fågelmatningar samtidigt som de sköter handhygienen dåligt.

Deltagare sökes

Nu vill SVA kartlägga i vilken utsträckning salmonella förekommer vid fågelbord och söker deltagare som vill ta prover och skicka in dem till SVA.

Alla som har fågelmatning kan delta och det är bara att gå in på webbsidan Sva.se och fylla i ett formulär direkt på sidan. Sedan skickas provtagningsmaterial och instruktioner till dem som SVA väljer ut. Målet är att få prover från hela landet.

Uppburrad på marken

Bland fåglar är det främst finkfåglar som domherre, grönsiska, gråsiska och grönfink som drabbas. Sjukdomen märks främst under senvintern och våren.

Typiskt är att den sjuka fågeln, innan den dör eller tas av ett annat djur, sitter uppburrad på marken under fågelmatningen.

Tvätta händerna noga!

Salmonellabakterier kan alltså även smitta människor, och det är viktigt att tvätta händerna noga med tvål och vatten när man fyllt på eller rengjort fågelmatare.

För att hindra att smittan sprids mellan fåglar är det viktigt att ha matare där fåglarna inte kan sitta i maten.

Det är också bra att lägga granris eller nät under mataranordningar så att fåglar inte får i sig nedsmutsade frön från marken.

Läs också: Tål fåglarna salt? Experten svarar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen