Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 juli 2019

Här får du bada

Är du osäker på var du får bada i sommar? Svaret är – nästan överallt.

 Du får bada nästan var du vill tack vare allemansrätten. Men visa hänsyn och fråga markägaren om lov.
Du får bada nästan var du vill tack vare allemansrätten. Men visa hänsyn och fråga markägaren om lov. FOTO: iStock

Allemansrätten gör att vi svenskar får röra oss fritt i naturen på ett sätt som är unikt i världen. Men samtidigt är det lite otydligt vad som gäller och det kan skapa frågor och funderingar.

Läs också: Allemansrätten – reglerna du bör ha koll på

– Var man kan bada är en av de vanligaste frågorna till oss på sommaren, och det kan bli en del konflikter. Svårast är att vara överens om var äganderätten slutar och var allemansrätten börjar, säger biologen Hasse Berglund på Naturvårdsverket.

Allmansrätten gäller vid brygga

Oftast brukar det vara badgästerna som har rätten på sin sida. Du har förstås inte rätt att befinna dig i andras trädgårdar, men allemansrätten gäller till exempel vid en brygga som byggts vid vattnet om den inte ligger i anslutning till ett bostadshus.

Det som gäller är att du inte ska bada i den så kallade hemfridzonen, men inte heller där är reglerna tydliga.

Boende har rätt att vara ostörd

Hemfridszonen är området närmast runt ett bostads- och fritidshus där den boende har rätt till ett privat område och att få vara ostörd.

– Det finns ingen definition för en speciell yta utan det får avgöras vid fall till fall. Det kan vara lite trassligt om det blir en juridisk fråga, men det händer väldigt sällan, säger Berglund.

Inget juridiskt värde

Att sätta upp en egen skylt med privat mark eller badförbud har inget värde i juridisk mening. Det är allemansrätten som gäller.

 Det brukar vara fritt fram att bada vid en brygga på någons mark under en kort tid - men be gärna om lov först.
Det brukar vara fritt fram att bada vid en brygga på någons mark under en kort tid - men be gärna om lov först. FOTO: iStock

Det som gäller för badgäster är att det brukar vara fritt fram att ta ett bad eller vara på en brygga på någons mark under en kort tid. Du behöver då kunna erbjuda plats även till bryggans ägare och allra smartast är så klart att fråga markägaren om lov. Det är däremot inte okej att ställa till exempel husbilen på en plats vid vattnet och sedan vara kvar i flera dagar.

Andra regler för naturreservat

Sedan finns det platser som inte allemansrätten täcker. Det kan handla om industritomter eller säkerhetszoner, till exempel militär mark. Även naturreservat och nationalparker kan ha andra regler, men där handlar det oftast mer om var du får åka båt än om var du får bada.

Du har alltså ganska stora rättigheter när det gäller att ta sig ett dopp i sommarvärmen. Men Hasse Berglund tycker att det är viktigt att visa respekt.

Läs också: 11 viktiga råd för dig som ska bada med barn

– Det är aldrig fel att fråga vad som är okej, och under sommaren får man gärna vara lite diplomatisk och visa hänsyn.

Så fungerar allemansrätten

• Allemansrätten gör att man får bada nästan överallt. Den kan dock vara begränsad så att man inte får ha med sig hund eller rida på stranden. Det kan också finnas kommunala föreskrifter som inskränker allemansrätten.

• Även skyddade områden som naturreservat och nationalparker kan inskränka allemansrätten.

• Det finns inget förbud mot att tillfälligt förtöja en båt eller bada vid en brygga som ligger utanför en tomt, förutsatt att den som äger bryggan inte hindras från att använda den. Fråga alltid markägaren om lov.

• Generellt strandskydd gäller vid havet, alla insjöar och vattendrag. Strandskyddet syftar till att ge allmänheten tillgång till stränder och bevara goda livsvillkor för djur och växtliv.

Källa: Naturvårdsverket

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen