Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 oktober 2016

Här gömde sig Lillan – hemma med matte efter fyra år

Lillan, brukade alltid stå och vänta på sin matte nedanför fönstret när hon skulle in för kvällen. Men 17 september 2012 är en dag som Emmy Pettersson aldrig glömmer.

– Lillan stod alltid där och väntade när jag kom hem, men den här kvällen kom hon inte. Det kändes helt tomt. Jag hade haft henne i åtta år, sedan hon var åtta veckor gammal, men nu var hon bara inte där, berättar Emmy Pettersson.

Dagen efter satte hon upp lappar i varenda butik i Kristinehamn. Vid det lokala djurskyddet hade ingen sett Lillan och tiden gick. Dagar blev till veckor, men ingen hörde av sig.

Veckorna blev till månader och år.

– Jag hade ringt djurskyddet flera gånger, men de hade inte sett Lillan.

När hoppet sedan länge var ute så hände det oväntade. Den saknade katten hade lämnats in till djurskyddet. Lillan kunde få komma hem efter alla år på rymmen!

I torsdags kunde så Lillan och Emmy återförenas.

– Åh, jag var så lycklig. Hon kände igen mig och gosade med sitt huvud mot mitt, sedan satte hon tassarna på mina axlar som en kram. Den första natten tillsammans sov hon bredvid mig i sängen, hon är väldigt kelen.

Så var katten hade Lillan varit alla dessa år?

– Det var en man som lämnade henne till djurskyddet. Han berättade att Lillan kommit hem till dem, tovig och mager, fyra veckor efter att hon försvunnit från mig. Mannen och hans hustru trodde att någon satt ut katten och lämnat den efter sommaren.

Under alla år var Lillan inte mer än en mil bort.

– Jag bodde i utkanten av Kristinehamn när Lillan försvann, de som tog hand om henne bodde längre in i skogen.

Det hade inte gått någon nöd på katten i det nya hemmet.

– Hon har lagt på hullet och är lite äldre. När hon var borta så skaffade jag två nya katter. Hon är lite fräsig mot dem, men de är alla nyfikna på varandra.

Emmy har flyttat till ett radhus som är nytt för Lillan, nu i början får hon gå i sele med koppel då det blir dags att gå ut. När den nu 12-åriga katten vant sig vid sitt nygamla hem så ska hon få börja gå ut på egen hand, utan koppel och sele.

När kattspecialisten Susanne Hellman Holmström får höra historien så känner hon igen mönstret.

– Katter är nyfikna djur och är främst inriktade på sina resurser. I det här fallet kan det ha hänt något, exempelvis att Lillan blivit bortjagad från sitt revir av en annan katt. Då har hon blivit tvungen att hitta ett nytt, det är däremot väldigt ovanligt att de rör sig så långt som en mil, säger Susanne Hellman Holmström.

En kastrerad honkatt, som Lillan, har vanligen ett revir som sträcker sig 50 meter bort.

– Min teori är att katten har sökt upp ett nytt revir och sedan mött en människa som hon bett om hjälp, säger kattexperten.

När de nya människorna i kattlivet bjöd på god mat så kan katten inte ha sett någon anledning att återvända.

Susanne Hellman Holmström har ett konkret tips för att underlätta liknande återföreningar.

– Det är att både chipmärka och öronmärka katten. Att se till att ha både hängslen och livrem.

Än så länge finns gps-sändare endast i ”hundstorlek”, men i framtiden kan det kanske bli möjligt att de kommer också i kattstorlek – och lär kattägare kunna hitta sina bortsprungna katter med hjälp av en mobilapp.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen