Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 December 2017

Här kan du se vart flyttfåglarna tar vägen – i minsta detalj

Nu finns en ny webbplats där du ser hur våra svenska ringmärkta fåglar sprids över världen. Börjar du titta, kan du inte sluta!

 Siffran 2 nere i högra hörnet visar de två blåhakarna i Pakistan. Blåhakar har också återfunnits på fler ställen.
Bild 1/2 Siffran 2 nere i högra hörnet visar de två blåhakarna i Pakistan. Blåhakar har också återfunnits på fler ställen.
Bild 2/2

Undrar du vart dina flyttfåglar tar vägen egentligen? Alltså in i minsta detalj? Då finns en ny och oemotståndlig webbplats för dig, där du riskerar att fastna åtskilliga timmar.

Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska Riksmuseet står bakom sidan Återfynd- Swedish Bird Recoveries, där du hittar fakta om tusentals fåglar som ringmärkts i Sverige och hittats på andra platser i världen.

Läs också: Land såg sällsynta flyttfåglar

Världskarta med fåglar

I ett sökfönster skriver du helt enkelt in det svenska namnet på en fågelart, och vips så dyker en världskarta med fyndplatser upp. Sedan klickar du på fyndplatsen och får veta var och när fågeln märkts, och sedan hittats.

Du kan till exempel kolla in en pärluggla som ringmärktes i Degersjö i Västerbotten den 13 maj 1978 och hittades död i Smolensk i Ryssland den 15 februari 1980.

Där finns också en rosenfink som märktes i Gränna den 1 juni 1973 och hittades i Armenien, mellan Svarta havet och Kaspiska havet, den 19 maj två år senare. Enligt rapporten hade den släppts levande efter att ringen hade avlästs.

Läs också: Kolla när storkarna släpps fria i Skåne

Ända borta i USA

Flera fynd är riktigt långväga. En silvertärna som märktes i Hälsingland år 2001 hittades ända borta i Nya Zeeland ett halvår senare, och en dvärgmås märkt i Västerbotten hittades trafikdödad utanför Pittsburgh i USA.

Ett av de mest fantasieggande fynden är ändå en blåhake som ringmärktes på Utklippan i Blekinge i juni 2006. Knappt två år senare återfanns den i Wana i Pakistan.

Detta var åtminstone då talibankontrollerat område. Någon i detta krigshärjade land tog alltså rätt på fågeln, pillade av ringen och såg till att fyndet rapporterades till Ringmärkningscentralen i Sverige.

Nästan ännu märkligare är att en blåhake, märkt i Jämtland, rapporterades från samma område sju år tidigare.

Läs också: Tipsen för dig som vill börja fågelskåda!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Så här läser du vidare!

Skapa ett gratis-konto och logga in!

Klicka här för att registrera
konto och logga in.
Har du redan registrerat konto?
Till toppen