Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 januari 2016

Har nos för skelett – Fabel är världens första arkeologihund

Ett förändrat yrkesval och en barndomsdröm. Det mynnade ut i något alldeles nytt och annorlunda för Sophie Vallulv från Växjö. I dag kombinerar hon jobbet som arkeolog med sitt hundintresse och har nyligen utbildat världens första arkeologihund, Fabel.

Bild 1/2 FOTO: Carin Svensson
Bild 2/2

Uppmärksamheten har varit stor kring Sophie Vallulv och hennes tvåårige schäferhane Fabel (Thunder Dust’s Quento). I maj förra året certifierades Fabel till arkeologihund, vilket innebär att han kan söka och med stor precision finna gamla ben och benrester i marken.

Det var när Sophie gick grundutbildningen till arkeolog som hon fick idén att utbilda en hund i att söka på utgrävningsplatser.

Ville göra vetenskaplig utbildning

– Jag läste om en person i Australien som hade lärt sin hund det, men det hade mest varit på skoj och han gjorde inte något mer av det. Jag ville göra det vetenskapligt.

Sedan barnsben har Sophie älskat hundar, men det var först som vuxen hon kunde ha en egen.

– Jag har alltid drömt om att ha hund men det gick inte när jag var liten eftersom min pappa är allergisk. Men en månad efter att jag flyttat hemifrån skaffade jag min första, en tibetansk spaniel!

Den följdes av en blandras – schäfer, dobermann, vinthund. Strax därefter valde hon att ändra sitt utbildningsval från fotograf till arkeolog och fick idén om en arkeologihund. Sedan dess är det schäfer som gäller.

– Deras arbetsvilja och att de är duktiga på att använda nosen gjorde att jag valde den rasen. Mina schäfrar är köpta enbart med arkeologisök i åtanke, säger Sophie som i dagsläget har tre schäfrar.

Signalerar arbete

För sökhundar i allmänhet gäller att de ska bära Svenska Brukshundklubbens tjänstetecken när de jobbar. Så det använder Sophie, framförallt för att ge Fabel en signal om att det är arbete på gång men även för att visa omgivningen att det är en hund som jobbar.

arkeologi12

Som pionjär inom ett område får man ofta spåra sina egna stigar och bryta ny mark. Sökhundsarbete och specialsök är i sig inget nytt, det är själva ämnet och arbetsområdet som Sophie och Fabel jobbar inom som är nytt i sammanhanget.

Eftersom det inte fanns någon särskilt utbildning för arkeologihundar började Sophie söka på internet. Där hittade hon en manual för hur man tränar bombhundar i USA. När hon hade läst den började hon göra enkla övningar med den då nio månader unga Fabel.

– Vi satt hemma i vardagsrummet, det var väldigt enkelt i början. Jag hade fått låna lite referensmaterial av mänskligt skelett för att prova.

Jobbar med specialsök

Så fick hon kontakt med Kim Salomonsson och Robert Fagerberg som driver hundskolan Nordiska Hund. De jobbar bland annat mycket med specialsök. Vid deras anläggning utanför Sundsvall deltog Sophie och Fabel i ett ungdomsläger och där kunde de också träna doftmarkeringar.

Det mesta av jobbet har ekipaget ändå lagt ner hemma i Bergdala, utanför Växjö. Efter 1–1,5 års träning kände de sig redo att avlägga examen.

– Det har inte varit lätt, det har faktiskt varit skitknepigt emellanåt, säger den stolta hundföraren.

Eftersom hon själv är arkeolog har hon en del kontakter, bland annat med kollegor på Kalmar läns museum, där hon gjorde sin utbildningspraktik. De nappade direkt på hennes idé om att få prova Fabels sökförmåga i Sandby borg på Öland.

– Det var ett perfekt tillfälle att prova innan den senaste utgrävningen, som gjordes i maj.

Hittade skelett

Fabel sökte över ett område där arkeologerna visste att det fanns gamla skelettdelar och där de även visste exakt var de låg.

– Han hade rätt på alla platser, säger Sophie.

I juli förra året var det dags för examinering och certifiering på Öland. Representanter från Nordiska Hund och Kalmar läns museum samlades vid Sandby borg, där det fanns ett nyupptäckt område med ben i marken. Runt platsen stegades ett examinationsområde upp, och lätt som en plätt hittade Fabel rätt och visade att han har vad som krävs.

– Sedan dess är han världens första vetenskapligt testade specialsökhund inom arkeologi och med en träffsäkerhet på 94,2 procent.

arkeologi117

Även Sophie tog sin examen i arkeologi i fjol. Nu hoppas det nybakade ekipaget få uppdrag från länsstyrelser, muséer och olika arkeologiska företag. Under den gångna hösten och vintern har jobben redan börjat rulla in. Duon har bland annat varit på besök utanför Mörlunda, där det finns en avrättningsplats, och i Virserum, där man tror att ett slag under Dackefejden har ägt rum.

– Det gick bra, historikern som var med hade en uppgift om en plats och Fabel fann rätt.

De har också jobbat mer vid Sandby borg. Det har pågått en skolutgrävning vid husgrunder en bit från borgen. Man tror att människor med anknytning till den kan ha bott där. Fabel hittade ingenting i själva utgrävningsområdet men däremot några meter därifrån.

Tränar ny arkeologihund

Parallellt med egna studier, fortsatt träning med Fabel och arbete håller Sophie Vallulv också på och tränar upp en andra arkeologihund. Unghunden Urax (Thunder Dust’s Urax) är bara nio månader och har större delen av sin utbildning kvar innan han är klar för examinering.

– Han var en lite hård nöt att knäcka. Det tog tid innan jag kom underfund med hur jag bäst skulle träna honom, han fungerar väldigt annorlunda jämfört med Fabel. Nu har vi börjat med klickerträning och det funkar jättebra.

11 andra specialsökhundar

 • Arena/pyroteknikhund.
 • Narkotikahund.
 • Barkborrehund.
 • Vägglushund.
 • ID-hund.
 • Bombhund.
 • Minhund.
 • Likhund.
 • Kantarellhund.
 • Cancerhund.
 • Mögelhund.
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen