Här och då syns blodmånen över Sverige
Efter solnedgången på fredag blir det total månförmörkelse över nästan hela Sverige.
Störst är chansen att se den så kallade blodmånen i Skåne, men även i de norra delarna kan man uppleva fenomenet.
I nästan två timmar kommer månen att bli djupröd – en så kallad blodmåne. Den totala förmörkelsen sker mellan 21.30 och 23.13, den längsta sedan den 16 juli 2000, då månförmörkelsen varade något längre, i en timme och 47 minuter. Nu är chansen att se blodmånen i all sin prakt extra stor, eftersom det är klart väder på många håll i landet.
Läs också: Kolla hur vädret blir där du bor – ladda ner Grönt Väder här! (obs: extern länk)
Bättre chanser söderut
Under sommaren ligger månen lågt på himlen så chanserna att få se månförmörkelsen blir större ju längre söderut man befinner sig. Det går att se månförmörkelsen så långt norrut som i Kiruna, där månen går upp klockan 22.38. Men då är månen precis vid horisonten, vilket gör att tidsspannet för upplevelsen minskar radikalt.
Det här är blodmåne
Den här spektakulära händelsen uppkommer då solen och månen ligger i linje med jorden mellan sig, skriver Illustrerad Vetenskap. När månen rör sig in i jordens skugga blockeras solljuset och månen förmörkas. Fenomenet, som har fått det lite kusliga namnet blodmåne, beror på att enbart det röda ljuset från solen kan passera jordens atmosfär och träffa månen.
Går att titta på med blotta ögat
Det bästa sättet att se månen är att ta sig upp på ett berg eller kulle, alternativt befinna sig på ett stort fält eller vid en sjö. Man behöver dessutom inte någon utrustning för att titta på en månförmörkelse, som man gör med en solförmörkelse då man måste använda skyddsglasögon. Detta eftersom ljuset vid en månförmörkelse är svagare.
Läs också: Sex vackra rymdfenomen att hålla koll på i sommar
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.