Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 oktober 2018

Här öppnar första kliniken för överviktiga djur

Nästan hälften av alla hundar och katter i Sverige väger för mycket. Nu har den första viktminskningskliniken för djur öppnats i Strömsund.

 Överviktiga husdjur är ett växande problem.
Överviktiga husdjur är ett växande problem. FOTO: Istock

Det är många svenskar som jobbar med att hålla sin vikt, eller att försöka gå ner några kilo. Men det är inte bara hos oss människor vi hittar övervikt. Även bland hundar och katter är det vanligt, även om djurens ägare ofta blundar för det.

Nu har den första viktminskningskliniken för djur öppnats hos Fjällveterinärerna i Strömsund. Konceptet drivs i samarbete med fodertillverkaren Royal Canin.

– Vi har givetvis en hel del jakthundar hos oss på grund av vårt läge och vi ser att även de drabbas av övervikt. Det belastar djuret väldigt mycket om man börjar jaga med hunden när den väger för mycket, säger djurvårdaren Louise Johansson, i ett pressmeddelande.

Läs också: Veterinärens tips: Så här hjälper du husdjuren hålla vikten!

Sjukdomar vanligare bland överviktiga

Artrit, diabetes, urinsten och kroniska inflammationer är exempel på sjukdomar som betydligt oftare drabbar överviktiga djur och det vill förstås ingen utsätta sina fyrfota vänner för i onödan. Utöver brist på motion och fel kost är kastrering en vanlig anledning till övervikten. 30 procent av alla överviktiga hundar är kastrerade, motsvarande siffra för katter ligger på hela 90 procent.

Viktminskningsprogrammet tas fram gemensamt av kliniken och hundägaren. I programmet bestämmer man hur mycket mat och hur mycket motion som går åt för att få en lagom viktnedgång per vecka.

Promenad i stället för godis

Louise Johansson säger att det många gånger kan vara svårt för djurägaren att både inse och hantera viktproblemen. Det finns studier som visar att 80 procent av hund- och kattägarna tror att deras djur är smalare än det i själva verket är.

– Det är ett känsligt ämne att prata om och vi vill inte att djurägaren ska känna att han eller hon ”förstört” sitt djur. Man tänker helt enkelt inte på vad man matar sitt djur med, det kan vara godbitar från matbordet eller allt för energitätt godis vid träning. Det handlar om okunskap helt enkelt och det försöker vi hjälpa djurägaren med, säger hon i pressmeddelandet.

Läs också: Skäm bort bästa vännen – så gör du eget hundgodis

Hon skickar med ett råd som låter enkelt, men som inte alltid blir verklighet trots det.

– Ta en promenad eller aktivera djuret istället för att ge den en godbit, det är nyttigare.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen