Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 9 mars 2018

Här tränas ”problemhästarna” – utan bett, huvudlag eller tyglar

Alexandra Furman tränar sina hästar på ett annorlunda sätt, utan bett, huvudlag och tyglar.

De enda hjälpmedel hon använder är sin röst och sina gester.

 Alexandra med Chaana, en fullblodsarab på åtta år.
Alexandra med Chaana, en fullblodsarab på åtta år. FOTO: Maria Hansson

Problemhästar som tidigare attackerat och slängt av sina ryttare slappnar av och lyder hennes minsta vink. Men att prata om problemhästar tycker inte Alexandra är rätt. Man kan ha problem med sina hästar, men det är en annan sak menar hon.

– Har hästen problem så beror det oftast på människan. Det behöver inte betyda att de farit illa utan oftare att de inte blivit hanterade eller bara fått stå. Kanske hästen visar ”kom inte nära” och ägaren har backat. Då kan det byggas upp en grej av det, särskilt om hästen är osäker från grunden och ägaren själv har blivit rädd. Det kan alltså handla om rena missförstånd och behöver inte vara så allvarligt.

Läs också: Hästnamnen som trendar just nu

Tränade med halsring och repgrimma

Land är med på ett träningspass hemma i hagen i Balungstrand. Hästen som börjar med att värma upp är Chaana, ett 8-årigt arabsto.

– Jag köpte henne i maj 2016 och då fick jag kämpa för att få sitta kvar i sadeln i och med alla bocksprång, och med att få rätt galopp. Chaana är verkligen en enmanshäst som har väldigt svårt att lita på människor. Men med mycket träning under ett års tid har vi kommit hit i dag. Jag har aldrig haft bett på henne utan började träna henne med halsring och repgrimma från marken. Det tog några veckor innan jag satt upp och red henne med halsring. Idag kör jag utan någonting alls.

Struntar i skarpt bett och inspänningstyglar

Chaana rör sig fritt på banan men har hela tiden ett fullständigt fokus på sin ägare. Alexandra själv står i mitten, helt avspänd och ler. Kontakten mellan dem går nästan att ta på. Med lågmäld röst styr hon Chaana och får henne att vända, stanna eller komma in till mitten.

Vid vissa moment använder Alexandra en ”sticker”, ett långt spö som fungerar som hennes förlängda arm. Med det pekar hon eller rör hästarna försiktigt för att få dem att förstå vad de ska göra.

– Det är många som sagt åt mig att ”så där kan du inte göra, du måste ha ett skarpt bett, du måste ha inspänningstyglar” och andra välmenta råd. Men jag har alltid fortsatt med mitt milda handlag. Kan jag rida utan alla de sakerna så gör jag hellre det.

Läs också: Nu omfattas ridning av friskvårdsbidraget

Hästar hela livet

 Chaana intar en spektakulär pose med Alexandra på ryggen.
Chaana intar en spektakulär pose med Alexandra på ryggen. FOTO: Maria Hansson

Alexandra har ägnat hela sitt liv åt hästar.

– När jag var tre år kom jag i kontakt med arabhästar och red för första gången. I femårsåldern började jag på ridskola.

Det vanliga är att tjejer lägger av med hästar i tonårsåldern för att senare i livet komma tillbaka till stallet. Men så har det inte varit för Alexandra.

– Nej, jag har aldrig haft någon paus, jag är en riktig hästnörd. När jag var tretton fick jag min första egna häst, Wilja, ett arabsto som faktiskt är mor till Chaana. Hon var verkligen ingen lätt häst, högg efter folk och var rädd för precis allting. Hon var omöjlig att hämta i hagen men när jag kom in gick hon direkt fram till mig och satte huvudet i grimman. Det tog tid innan jag kunde rida henne men jag lyckades även om jag åkte av många gånger. Den hästen har lärt mig allt.

Utvecklade företaget

Efter grundskolan började Alexandra på hästlinjen vid gymnasiet i Rättvik, i Dalarna träffade hon också sin sambo Tim. Efter gymnasiet flyttade paret ner till Sörmland i ett par år och Alexandra utvecklade sitt företag som hästtränare.

Tim, som är dalkarl, kände dock att han längtade hem och paret hittade gården i Balungstrand där de bott sedan hösten 2017. Alexandra har det som bas för sin verksamhet och åker härifrån runt till kunder som vill ha hjälp att träna sina hästar.

Läs också: Här är gården där allt drivs av hästar

Driver även hästclinics

– Vi bor perfekt här vid riksväg 50, det är lätt att ta sig överallt. Jag har min mesta kundkrets söder om Stockholm och neråt Norrköping. Ett par gånger i månaden åker jag ut på träningsturné och rutten brukar bli Uppsala, Stockholm, Ekerö, Västra Haninge, Sorunda, Nynäshamn, Gnesta, Nyköping, Norrköping, Västerås, Sala, Hedemora och hem igen. Jag har fasta kunder och träningspassen är korta, mer än en timme orkar vare sig häst eller människa med. Sedan har jag också clinics ett par dagar i månaden och det kan bli varsomhelst i landet.

Vad är det då som de flesta kunder vill ha hjälp med?

– Att få bättre kontakt med sin häst och kunna kommunicera med dem. Att träna tricks är egentligen inget självändamål men är ett mycket effektivt sätt att bygga upp kontakten och tilliten.

Läs också: Peder Fredricson om drömhästen Allan

Lever med medfödd ryggskada

Alexandra fick sitt första uppdrag som tränare redan när hon gick i åttonde klass och startade sitt företag direkt när hon fyllt 18 år och gick andra året på gymnasiet. Idag kan hon leva på det som är hennes stora intresse men vägen hit har inte varit lätt. Alexandra lider av en medfödd ryggskada, något som kunde ha omöjliggjort ett liv på hästryggen.

– Det började med att jag fick svåra ryggsmärtor redan när jag var nio år. Det är väldigt ovanligt och förväxlades nog med växtvärk. Jag hade vi den tiden inte ramlat av någon häst eller skadats på något annat sätt. Problemen fortsatte men jag trodde till slut att det var helt normalt att ha så ont att man inte ens kunde röra vissa punkter på ryggen. På gymnasiet ramlade jag av en häst, det var ingen allvarlig grej, men jag fick så svåra smärtor att jag togs in med ambulans. Jag svimmade och kräktes av smärtan och blev inlagd en vecka med morfinbehandling. Läkarna föreslog en undersökning och behandling men jag ville avvakta och hålla ut tills jag gått klart gymnasiet ifall att det skulle krävas någon operation.

Läs också: Hos Ingela och Thomas får hästarna ett värdigt slut

Lider av SRS

FOTO: Maria Hansson

Efter gymnasiet kom Alexandra in på ryggkliniken i Strängnäs där man kunde konstatera diagnosen SRS, segmentell rörelsesmärta. Problemet sitter i vissa kotor i ländryggen och utlöses ofta av någon skada men kan också vara medfött. Detta menade läkarna var fallet med Alexandra eftersom problemen uppstått så tidigt.

– Kliniken rekommenderade en steloperation. Eftersom smärtan uppstår vid rörelse skulle man därigenom kunna komma runt problemet. Jag stod och vägde vad som skulle bli bäst men var tveksam. Hur skulle det gå med mina hästar och mina framtidsplaner? Kommer jag överhuvudtaget kunna rida igen? Sedan fick jag kontakt med några personer via nätet som genomgått en steloperation och inte blivit bättre, snarare tvärtom. Jag tog beslut på att avstå från operationen och istället hitta sätt att leva med smärtan.

Idag fungerar Alexandra bra trots att ryggbesvären kvarstår.

– Det är bättre nu när jag kan bestämma själv hur många timmar jag kan sitta i en bil. Har jag haft en sömnlös natt på grund av smärtan så kan jag själv välja när jag ska gå upp. Som egen företagare kan jag styra min tillvaro på ett annat sätt. Och när jag är i hagen, allt bara klaffar och hästarna är så underbara vet jag att jag tog rätt beslut.

Läs också: Westernryttaren Moreno har ridit in 800 hästar

Alexandras bästa tips

 Att få hästen att lägga sig på rygg är en bra övning för att bygga upp förtroendet. Foto: Maria Hansson
Att få hästen att lägga sig på rygg är en bra övning för att bygga upp förtroendet. Foto: Maria Hansson FOTO: Maria Hansson

Ägna hästen mycket tid – borsta, mocka, pyssla, umgås. Var ofta i hagen, se hur de är, hur de rör sig och beter sig mot de andra hästarna. Kort sagt, lär känna din häst.

Gör roliga saker tillsammans – utsätt dem för nya moment. Miljöträna med prasslande presenningar och till exempel pilatesbollar. Lek och ha kul, var som en häst. Lek kurragömma och följa John

Var alltid positiv – lugn och glad i ditt umgänge med hästen. Är man irriterad över något annat innan man går ner i hagen så märker hästen det direkt och reagerar på det.

Bestraffa aldrig hästen – höj inte rösten och bete dig illa. Beröm ofta, det kan aldrig bli för mycket av det.

Läs också: Så fryser du in lök – allt du behöver veta

 På promenad med minishettisen Blackis, åtta månader.
På promenad med minishettisen Blackis, åtta månader. FOTO: Maria Hansson

Säkerheten först

Bakom Alexandras resultat ligger många år av träning. Om du blir inspirerad så ta hjälp av en skicklig instruktör. Tänk på att du sitter på ett flyktdjur som kan bli rädd för vad som helst som den upplever som ett hot. Ta säkerheten på allvar och använd hjälm och annan skyddsutrustning som Svenska Ridsportförbundet rekommenderar. Att hästen rids med mindre utrustning är inte det samma som att ryttaren ska göra det, påpekar Alexandra, som på de här bilderna där hon är i en uppvisningssituation är utan hjälm.

– Under mina träningspass har jag alltid hjälm och skyddsväst. Tänk också på att Chaana är tränad på proffsnivå.

Läs mer om Ridsportförbundets rekommendationer om säkerhet till häst här

Läs också: Fölkavalkad – varning för sötchock!Läs också: Giftiga växten du ska se upp med i hästhagen!Läs också: Därför ska du rida hela livet

FOTO: Maria Hansson

Det här är Alexandra Furman

Ålder: 21 år.

Bor: Uppvuxen i Gnesta men bor i Balungstrand, fyra mil norr om Falun i Dalarna.

Familj: Sambon Tim Grälls, 24, de egna hästarna Chaana, 8 år, minishettisen Blackis, 8 månader. Familjen har också två hundar, Charlie 6 månader och Jack 1,5 år. Båda är en blandning av Bordercollie, Labrador och Golden Retriever. Charlie kan redan en massa tricks och kommer sedan att jobba tillsammans med hästarna. Jack är en bra fågelhund som används till jakt. I hagen går också minishettisarna Tess och Butter, två lånehästar.

Yrke: Hästtränare med hela landet som arbetsfält.

Du hittar Alexandra på Facebook: Alexandra Furman- trick and liberty horse training.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen