Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 december 2015

Harry, Sigge eller Lennart? Barnens förnamn testkörs på hundarna

Vill du veta vad framtidens barn ska heta? Lyssna på vad grannen hojtar när han kallar på sin hund.

FOTO: All over press

Hundarna kommer först, sen tar vi barnen. Namntrender går i cykler och på Namnarkivet i Uppsala undersöks detaljerna kring namnvalen noga, skriver Institutet för språk och folkminnen.

Hundnamn finns, grovt räknat, i tre varianter. Det är gammaldags hundnamn som signalerar att hunden just är en hund, som Munter eller Trogen. Vi kan också döpa hundar efter kändisar, både människor och hundar.

Den tredje sortens namn är namn som signalerar hundens nya roll.

–Vad vi döper våra djur till säger något om vår relation till dem och om hur vi lever. Hunden har i stor utsträckning gått från att vara en brukshund till att bli en familjemedlem som finns med i hemmet, då blir det mer naturligt att ge hunden namn därefter, säger Katharina Leibring som forskar om djurnamn och personnamn på Namnarkivet i Uppsala.

Så hundarna får i allt större utsträckning heta som folk och enligt Katharina bildar husdjuren förtrupp. Hos människor brukar det ta tre generationer för ett namn att komma igen.

–Namn som är helt ute bland människor kommer ofta igen först som hundnamn. Omoderna förnamn som Lennart och Gösta ökar till exempel bland hundar just nu, så det dröjer nog inte länge förrän vi börjar döpa bebisar till de namnen igen.

En titt i namnstatistiken för människobarn och valpar bekräftar mönstret.

Molly ligger på första plats på listan över populära hundnamn. På människolistan hamnar Molly på tionde plats. Charlie ligger på fjärde plats hos valparna och på en nionde plats hos barnen.

Sigge är också en bubblare att hålla utkik efter. Sigge är tredje vanligaste hundnamnet. Bland barnnamnen ligger Sigge på plats 54 men ökar snabbt. Mellan 2013 och 2014 ökade Sigge med hela 18 procent bland barnen.

Och Harry ska vi inte prata om. Efter att ha varit testad som hundnamn ett tag ligger den på plats 38 hos valparna. Bland människovalparna ligger Harry fortfarande ganska lågt, på plats 31.

Harry bubblar så det fräser. Under 2014 ökade Harry som pojknamn hela 39 procent.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen