Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 februari 2018

Hästnamnen som trendar

Att döpa sin häst är ingen lätt sak. Man vill ju inte gärna alltid kalla den vid sitt födelsenamn. Men det finns vissa trender inom hästvärlden och frågan är ju – finns din hästs namn med på listan?

FOTO: Anolis01

Det är djurförsäkringsbolaget Agria som är avsändaren bakom listan på alla hästnamnen som är mest populära nu. Och man kan lugnt konstatera att hästägare är kreativa, efter en djupdykning i statistiken.

Historisk tillbakablick

Under 1980-talet och en bit in på 1990-talet hade hästar och ponnyer liknande namn. Då hette de Lukas, Pontus, Nadja, Mimmi och Charlie oavsett vilken ras de tillhörde.

– Det går trender i hästnamn precis som i mycket annat, just nu verkar många inspireras av modedesigners och musiker, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef, häst & Lantbruk på Agria.

Tindra tindrade i topp

Under 2000-talet gjorde Tindra entré bland ponnynamnen och har sedan dess legat i toppen. Om man tittar på det absolut mest populära hästnamnet oavsett ras och tidsperiod, är det ingen som kommer i närheten av Lukas popularitet. Som god tvåa hamnar Ronja. Att traditionella ponnynamn dominerar listan är inte så konstigt – ponnyerna lever vanligtvis längre än hästar.

DJ:s letar sig in

Men det kommer att ske en förändring över tid – sedan 2010 har Lukas tappat i populäritet. Namnet finns inte ens med på topp 15-listan de senaste åren. Även ponnylistan har bytt fokus och toppas nu istället av namn som Tindra, Doris, Tingeling och Messi.

De hästarna som är födda under 2010-talet får gärna artistnamn som Avicii eller designernamn som Chanel och Dior. De gamla namnen som Pontus och Mimmi verkar vara helt ute just nu.

Topp 15 populära hästnamn på halvblodshästar födda under 2010-talet

1. Alice

2. Tequila

3 Fiona

4. Nova

5. Dior

6. Avicii

Läs också: Spaning: Barnnamnen testkörs först på husdjuren

7. Odd Molly

8. Luna

9. Euphoria

10. Elliot

11. Coco Chanel

12. Cinnamon

13. Chanel

14. Converse

15. Winston

Läs också: Kolla in gården där hästarna gör jobbet

Topp 15 populära hästnamn för ponnys födda under 2010-talet

1. Tindra

2. Doris

3. Tingeling

4. Stina

5. Zelda

6. Zorro

7. Messi

8. Polly

9. Piggelin

10. Lilleman

11. Melissa

12. Mimmi

13. Fiona

14. Estelle

15. Elliot

Läs också: Äntligen! Nu blir hästridning del av friskvårdsbidraget

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen