Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 september 2016

Hästviskaren från Syrien får äntligen ta hand om hästar igen!

Regnet strilar över den leriga gårdsplanen framför stallet i Älgnäs, nära Söderhamn. Ilskna, höga gnägganden skär genom tystnaden.

Det är den ljusa Haflingerhingsten Waldor som visar sitt lynniga temperament. Han ogillar starkt att bli tillfälligt skild från sin stallkompis, stoet Siciliana.

Naeef pratar mjukt och klappar den upprörde Haflingerhingsten Waldor på huvudet.
Naeef pratar mjukt och klappar den upprörde Haflingerhingsten Waldor på huvudet.

Naeef pratar lugnande till den upprörda hästen, som först stegrar sig och försöker slita sig loss. Naeef stryker hästen bestämt över pannan och mulen. Snart stillnar hingsten och låter Naeef kliva upp i sadeln för en ridtur på ängen intill.

Gillar krångliga hästar

Han ser ut att vara född i sadeln, växlar obesvärat mellan ritt i full fart över ängen och att elegant sakta in för en pratstund.
– Jag gillar de krångliga hästarna mest. Det är dem som jag är bäst på, säger han och klappar den lite bångstyrige hästen över manen.

Älskar att bo landsbygden igen!

Han blir nästan tårögd när han berättar om hur glad han är över att få bo på landsbygden. Och ha hästar att ta hand om. Detta tack vare Älgnäsbon Barbro Schönning som länge engagerat sig för flyktingar.
– Jag fick via organisationen Refugees welcome höra talas om en kille på ett flyktingboende i Ljusne som mådde jättedåligt och var i stort behov av att komma därifrån, berättar hon.

Barbro Schönning, 61 år, känner sig bland som en extramamma åt 29-årige Naeef.
Barbro Schönning, 61 år, känner sig lite som en extramamma åt 29-årige Naeef.

Killen var just Naeef, som kom till Sverige förra sommaren och sedan har flyttats mellan olika flyktingboenden. Där trängdes människorna ihop allt mer i takt med att flyktingströmmen ökade.
– Vi var åtta män i samma rum, som inte kände varandra. Det var mycket stressande och jobbigt, berättar han.

Jobbar ideellt som lärarassistent

Naeef som var utbildad historielärare i Syrien, hade tagit initiativ till att jobba ideellt som lärarassistent för nykomna elever på Bergby skola, med arabiska som modersmål. Det fortsätter han att göra, fast nu på Stråtjära skola.

Uppvuxen på en gård nära Golanhöjderna

Men han, som är uppvuxen på en gård på den syriska landsbygden på Golanhöjderna vid gränsen mot Israel, längtade efter en lugnare miljö. Framför allt längtade han efter att ta hand om hästar. Naeefs familj hade alltid haft hästar och själv bodde han nästan i stallet under sin uppväxt.

Svenska och syriska hästar pratar samma språk

Med tiden utvecklade han en känslighet för att förstå och kommunicera ordlöst med hästar. Han fick ofta hjälpa andra hästägare som hade problemhästar.

– Det är egentligen inte så svårt, man lär sig läsa av hästens känslor och hälsa. Sedan försöker man lugna eller hjälpa hästen på annat sätt, berättar han.
– Det fungerar lika bra här, för svenska och syriska hästar har samma språk, fortsätter han och ler.

Som född i sadeln! Naeef har ridit hela sitt liv och är en mycket erfaren ryttare.
Som född i sadeln! Naeef har ridit hela sitt liv och är en mycket erfaren ryttare.

Det kräver förstås en oräddhet inför dessa stora och kraftfulla djur. Barbro berättar att Naeef blev avkastad ur sadeln åtta gånger när han skulle rida på just hingsten Waldor. Någon annan hade säkert givit upp, men Naeef gav sig inte och i dag har hästen åter lärt sig att det är okej att ha en ryttare på ryggen.

Naeef är inneboende hos 61-åriga Barbro som bor ensam i sitt hus i Älgnäs. Runt om i byn bor flera av hennes släktingar, bland annat Astrid som har de 7 hästar som Naeef hjälper till med.

Var totala främlingar från början

Inne i köket sätter Barbro på kaffe och Naeef dukar fram koppar. De kommer ovanligt bra överens trots att de var totala främlingar för bara några månader sedan.
– Ja, det hela gick väldigt fort. Vi hade bara haft lite kontakt på Facebook och sedan var du plötsligt här. Men det har gått väldigt bra. Vi hjälps åt med det mesta härhemma och du har verkligen velat lära dig allt om hur man lever här, säger Barbro.

”Du öppnade ditt hjärta och ditt sinne”

– Det var fantastiskt att du lät mig komma och bo här. Det hade du inte behövt göra, säger Naeef.
– Jag som är från ett annat land, annan kultur och pratar ett annat språk. Många blir misstänksamma då, men du öppnade ditt sinne, ditt hjärta och ditt hus, säger han på ett lite arabiskt, poetiskt sätt.

Smart översättningsapp i mobilen har varit till stor hjälp för Barbro och Naeef.
Smart översättningsapp i mobilen har varit till stor hjälp för Barbro och Naeef.

Men han pratar nästan flytande svenska efter bara två månader hos Barbro. Tillsammans har de övat och övat i vardagen, bland annat med hjälp av en smart app i mobilen som översätter mellan arabiska och svenska.
Fast ibland blir det fel. Som när Barbro skulle förklara att de skulle äta svamp och appen översatte till skrubbsvamp …

Post-it-lappar överallt

– Och så dina gula post-it-lappar som satt överallt härhemma ett tag – på golvet, lampan, köksskåpen. Du var så fast besluten att lära dig svenska att jag fick skriva upp namnen på alla föremål och klistra upp, säger Barbro.

Han gamla föräldrar är kvar i Syrien

Naeef har fått väldigt bra kontakt med Barbros släkt och umgås mycket med dem, både barn och vuxna. Han är så glad över att ha fått en familj omkring sig igen. Hans egen är splittrad på grund av kriget.
– Mina gamla föräldrar är kvar i Syrien, men ingen av oss sju barn, berättar han.

Känner inget hopp för Syriens framtid

Hans ögon är sorgsna när han tänker på sitt hemland Syrien som är så söndertrasat av kriget. Något hopp om en snar lösning har han inte.
– Det är för mycket pengar inblandade, för många som tjänar på kriget. Både makthavare och privatpersoner. Jag såg själv flera unga killar i min stad som tidigare varit arbetslösa och fattiga, plötsligt ha fullt med pengar och fina bilar, berättar han

– Jag hade själv enkelt kunna få 20 000-30 0000 dollar genom att gå med i någon av milisgrupperna. Men det hade jag inte samvete till, att skjuta och döda oskyldiga, nej aldrig, säger han.

Vill jobba som lärare

Nu hoppas kan kunna bygga upp en ny tillvaro i Sverige. Barbro hjälper honom, bland annat försöker hanfå sin syriska lärarexamen validerad.
– Jag inser att jag måste läsa vidare för att komplettera den med svensk lärarutbildning. Jag vill gärna jobba som lärare i framtiden, säger han.

Hoppas få hjälpa hästägare

Men han drömmer också om att få jobba med hästar i framtiden. Skulle gärna hjälpa hästägare vars hästar har problem av olika slag.
– Ja, skriv att de gärna får höra av sig till mig, säger han och ler.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen