Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 9 oktober 2019

Havsörnar jagar skarv i grupp

Många ogillar storskarven för att den äter fisk. Men den svarta fågeln är omtyckt av havsörnen, som blir allt bättre på att jaga skarv.

 Havörnen tycker om att kalasa på skarv.
Havörnen tycker om att kalasa på skarv. FOTO: tt

Storskarven är en fiskätande och omstridd fågel i Sverige, och så även i Finland. Den har ökat under de senaste decennierna och beskylls ofta för att allvarligt minska tillgången på fisk.

Att skarvkolonier på öar tar död på växtlighet och dessutom luktar illa ökar inte direkt fågelns anseende. Skyddsjakt på skarv har tillåtits av länsstyrelserna i bland annat Kalmar, Stockholms och Gävleborgs län.

Läs också: Lär dig känna igen rovfåglar

Örnar mellan Sverige och Finland

Den som tittar snett på skarvbestånden kan dock glädja sig åt att havsörnen tycks bli alltmer benägen att döda och äta skarv.

Finska YLE rapporterar att havsörnar i Norra Kvarken, alltså det breda sundet mellan Sverige och Finland och som förbinder Bottenhavet med Bottenviken, blivit specialiserade på att ta skarv.

 Skarven far med dåligt ryckte då den äter mycket fisk och har en frän doft.
Skarven far med dåligt ryckte då den äter mycket fisk och har en frän doft. FOTO: tt

Biologen Timo Lumme har observerat att framför allt unga havsörnar slår sig ihop för att jaga skarv. Så många som 20 havsörnar har han sett tillsammans på en ö med skarvbon.

Lockar till sig örnar

Att havsörn allt mer jagar skarv har märkts på flera håll i Sverige och Finland. Natursidan.se berättar om att Sotenäs kommun på svenska Västkusten till och med driver ett projekt för att ta till sig havsörn.

Lådor med sill ska dra till sig havsörn, som förhoppningsvis sedan ska upptäcka de relativt lättfångade storskarvarna. Idén har hämtats från Norge där metoden uppges fungera bra.

I Sverige har havsörnen ökat och är tillbaka på ungefär samma nivå som på 1950-talet, det vill säga minst 800 par.

Läs också: Tåg största hotet mot örnar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen