Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 28 december 2018

Himlafenomen att se fram emot 2019

I somras kunde delar av landet beskåda en så kallad blodmåne. Under 2019 kommer den spektakulära händelsen att ske på nytt.

Det sker dessutom ännu fler fenomen på himlavalvet, så plocka fram almanackan och notera datumen för den himmelska dramatiken.

 Blodmånen som syntes i delar av Sverige i somras kommer tillbaka i början av 2019.
Blodmånen som syntes i delar av Sverige i somras kommer tillbaka i början av 2019. FOTO: Mlenny

Månförmörkelser

Under 2019 blir det en total månförmörkelse i januari och en partiell i sommar. Strax före klockan sex på morgonen den 21 januari blir månen totalt förmörkad, och är det klart väder kan man över hela Sverige då beskåda en så kallad blodmåne. Den partiella månförmörkelsen på kvällen den 16 juli kan ses överallt, utom i allra nordligaste Sverige.

Läs också: Så vacker var blodmånen över Sverige

Merkuriuspassagen

Den 11 november inträffar däremot en så kallad Merkuriuspassage, när vårt solsystems innersta planet Merkurius passerar framför solen sett från jorden. Man kan dock inte se detta med blotta ögat, utan det krävs ett teleskop för att bevittna fenomenet. Självfallet måste man vara oerhört försiktig så man inte skadar synen.

 Under 2019 kommer vi att ha en handfull perioder med stjärnfall eller meteorregn som det också kallas.
Under 2019 kommer vi att ha en handfull perioder med stjärnfall eller meteorregn som det också kallas. FOTO: Science Photo Library/IBL Bildbyrå

Stjärnfall

Under 2019 kommer vi att ha en handfull perioder med stjärnfall eller meteorregn som det också kallas. Två av dem utlovar över 100 stjärnfall i timmen, där den mest omfattande dessutom sker mitt i sommaren när det är varmt och skönt ute, och mindre risk för molnighet.

Det första stjärnfallet kan med lite tur bjuda på upp till 110 stjärnfall i timmen, när jorden passerar genom meteorregnet Quadrantinerna, vilket sker mellan 28 december till 12 januari. Höjdpunkten sker natten mot den 3 januari, och om molnen inte skymmer så kan man få se upp till 110 stjärnfall, allt från små matta glimtar till väldigt ljusstarka eldklot med glödande svansar.

Det andra regnet pågår 16 april – 25 april då Lyriderna står för underhållningen. Det kulminerar 21-22 april, då man kan se runt 20 stjärnfall i timmen. Mest aktivitet sker sent på natten, speciellt under timmarna före gryningen.

Vill du ha full koll på när stjärnfallen sker, gå in på Illustrerad Vetenskaps särskilda sida för fenomenet.

Läs också: Så ser du stjärnfallet bäst

Solförmörkelse

Tyvärr blir det ingen solförmörkelse i Sverige de närmaste åren. En ringformig solförmörkelse, det vill säga när solen syns som en rund, lysande ring runt den svarta månskivan, sker först 2039, medan en total förmörkelse inte kan ses i Sverige under överskådlig tid, nästa sker 2126.

 Norrsken syns mest och bäst under vintern.
Norrsken syns mest och bäst under vintern. FOTO: Torbjörn Lilja / Naturfotograferna / IBL

Norrsken

Detta återkommande fenomen syns mest och bäst under vintern, och är mer vanligt ju längre norrut man kommer. Enligt norrskensforskaren Urban Brändström på Institutet för rymdfysik i Kiruna så går norrskenet i en 11-årscykel, och befinner sig nu i slutet av den fasen. Det innebär att de närmaste åren blir det färre tillfällen än vanligt, men det kommer fortfarande att ske.

För senaste informationen om norrsken kan man gå in på University Of Alaskas hemsida som visar var och när norrsken förväntas uppstå.

Läs också: Det magiska norrskenet ger dig gåshud

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen