Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 september 2017

Hitta en vandring nära dig: 10 spännande leder

Att vandra är nyttigt både för själ och ben. Land tipsar om långa och korta vandringsleder du lätt kan nå. Här finns skogar, fjäll och en ö i havet.

 I alla fall något bra och nyttigt du kan ägna dig åt när som helst. Sverige är fullt av vandringsleder, både långa och korta. Gä en dag med fika i ryggsäcken, eller en vecka med tält och full packning.
I alla fall något bra och nyttigt du kan ägna dig åt när som helst. Sverige är fullt av vandringsleder, både långa och korta. Gä en dag med fika i ryggsäcken, eller en vecka med tält och full packning. FOTO: Cultura Creative (RF) / Alamy

Sörmlandsleden

En cirka 100 mil och numera klassisk låglandsled. Går att göra som en rundvandring runt praktiskt taget hela landskapet. Lätt att nå med tåg och buss tack vare många anslutningsleder från bland annat Stockholm, Nyköping, Eskilstuna och Katrineholm.

Vandraren får uppleva både skärgård, kulturlandskap och skogar. Många vindskydd, vandrarstugor och vandrarhem längs vägen. Mycket utförlig information på hemsidan.

sormlandsleden.se

Höga kusten-leden

 Höga kusten-leden går genom Skuleskogens nationalpark med spännande klippformationer.
Höga kusten-leden går genom Skuleskogens nationalpark med spännande klippformationer. FOTO: Mikael Gustafsson / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Nästan 13 mil från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Både genom skog och intill hav. Övernattningsmöjligheter på varje etapp. Går bland annat genom Skuleskogens nationalpark, med flera fina avstickare, och har bitvis strålande utsikt över havet.

Lätt att nå via allmänna kommunikationsmedel bland annat i Härnösand, Docksta och Örnsköldsvik.

hogakustenleden.com

Skåneleden

 Delar av Skåneleden är brantare än väntat. Här går den uppför en ås i Söderåsens nationalpark. De flesta längre leder i Sverige har orange markeringar.
Delar av Skåneleden är brantare än väntat. Här går den uppför en ås i Söderåsens nationalpark. De flesta längre leder i Sverige har orange markeringar. FOTO: Nick Gregory / Alamy

Nästan 120 mil som täcker i princip alla Skånes delar. Här kan du vandra på klippiga Kullaberg i nordväst såväl som längs Österlens kust i sydöst. Otaliga platser att ansluta till leden även om du inte har bil.

Vandra vid havet eller i skogarna vid Smålandsgränsen eller genom Söderåsens nationalpark, bara att välja. Vindskydd och dass på många ställen. Väl utbyggd information på hemsidan.

skaneleden.se

Bohusleden

37 mil mellan Lindome i söder till Strömstad i norr. Leden går framför allt en bit från själva kusten, med mycket vandring i skogs- och insjömiljö. Goda möjligheter att ansluta med allmänna kommunikationsmedel i bland annat Göteborg, Uddevalla, Ljungskile och Munkedal.

Ansluter till Hallandsleden i söder och norska Kyststien i norr.

bohusleden.se

Östgötaleden

 Den mycket vidsträckta Östgötaleden tar vandraren bland annat till Vadstena slott.
Den mycket vidsträckta Östgötaleden tar vandraren bland annat till Vadstena slott. FOTO: Andr Maslennikov / IBL Bildbyrå

Sammanlagt hela 120 mil med alla anslutningsleder som gör att leden lätt nås från bland annat Linköping, Norrköping, Mjölby, Åtvidaberg och Söderköping. Här finns möjlighet att uppleva kulturlandskap, djupa skogar och skärgård.

På den utmärkta hemsidan finns flera vandringsförslag, beroende på hur långt och äventyrligt du vill vandra.

Bland sevärdheterna finns fågelsjön Tåkern, Vadstena slott och Omberg.

visitostergotland.se/ostgotaleden

Upplandsleden

 De flesta leder är väl skyltade och markerade. Här möts Upplandsleden och Gästrikeleden vid gränsen mellan Svealand och Norrland. Ledmarkeringen är som vanligt i orange färg.
De flesta leder är väl skyltade och markerade. Här möts Upplandsleden och Gästrikeleden vid gränsen mellan Svealand och Norrland. Ledmarkeringen är som vanligt i orange färg. FOTO: Alf Linderheim / N

40 mil mellan Mälarens vikar i söder och Dalälvens skärgård i norr. Egentligen fyra skilda delar, varav den längsta går mellan Knivsta och Älvkarleby.

Passerar både genom kulturlandskap och skogar med hjortron och orre.

Ansluter på flera ställen till allmänna kommunikationer, bland annat i Uppsala. Ansluter även på ett par ställen till Gästrikeleden. Vindskydd och öppna raststugor. Mycket bra hemsida med utförlig information.

upplandsstiftelsen.se/upplandsleden

Läs också: 16 vackra vandringsleder från norr till söder

Bergslagsleden

28 mil mellan den lilla byn Kloten, 1,5 mil öster om Kopparberg, och Stenkällegården i Tiveden. Alltså en nord-sydlig led genom Västmanland och Närke. Kopparberg, Uskavi, Järleån, Mogetorp, Klockhammar och Svartå Herrgård är några av punkterna som går att nå med allmänna kommunikationer.

Mycket fina naturupplevelser i bland annat Kilsbergen och nationalparkerna Garphyttan och Tiveden. Väldigt bra information på hemsidan. Alla etapper har torrdass och vindskydd att sova i.

bergslagsleden.se

Höglandsleden

 En familj har stannat vid ett vindskydd på Höglandsleden i Småland. Många leder har vindskydd med eldstad längs stigen. Ibland finns till och med huggen ved.
En familj har stannat vid ett vindskydd på Höglandsleden i Småland. Många leder har vindskydd med eldstad längs stigen. Ibland finns till och med huggen ved. FOTO: Bruno Helgesson / IBL Bildbyrå

44 mil vandringsled i hjärtat av Småland, på det småländska höglandet. Många punkter nås med buss eller tåg, till exempel Eksjö, Nässjö och Sävsjö.

Vandringen är bitvis krävande med vissa höjdskillnader. En av natursevärdheterna är Skurugatan öster om Eksjö, vilken påminner om Slåttdalsskrevan på Höga kusten. En annan är en djup kanjon vid Vikskvarn, nära Bodafors.

svenskaturistforeningen.se/leder/hoglandsleden

Södra kungsleden

Inte lika känd som ”stora” Kungleden i Lappland. En 15 mil statlig led genom västra Dalarna från Härjedalsgränsen i norr till Sälen i söder. Åtminstone Grövelsjöns fjällstation och Sälen nås med busstrafik. Vid flera andra punkter på leden finns anslutning till bilväg, samt ofta p-plats.

Leden passerar bland annat Fulufjällets nationalpark och Töfsingdalens nationalpark. Längs leden finns raststugor och övernattningsstugor.

Lansstyrelsen.se/Dalarna (klicka på ”Djur&natur” och sedan ”Friluftsliv”)

S:t Olavsleden, Gotland

Den stora, och mer välkända, S:t Olavsleden går mellan Selånger utanför Sundsvall och Trondheim i Norge. Men även på Gotland kan man följa i den norske helgonkungens fotspår och vandra från kust till kust. Den 4,5 mil långa leden går mellan Visby i väst och S:t Olofsholm i öst.

gotland.net/plats/st-olavsleden

Läs också: Förbered din vandring – expertens 9 viktigaste råd

Här hittar du mer vandring

sverigesvandringsleder.se

vandringsguiden.se

svenskaturistforeningen.se/gora/vandring

pilgrimisverige.se

pilgrimsleder.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen