Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 april 2018

Hitta rätt hundras – för just dig!

Fart och fläkt i skogen, ett socialt liv i stan eller showa i rampljuset? Välj en hund som passar just din personlighet och livsstil.

Är du: Supersociala livsnjutaren?

Du är en aktiv och nyfiken person som gärna tar en tur med båten, reser och går på restaurang. Som bäst trivs du i glada vänners lag. Att sitta hemma och kuckilura är inget för dig. Du ser ingen större tjusning med tystnad, lugn och ensamhet.

Din hundtyp är lättsam, anpassningsbar och tycker om att vara med där det händer. Den gillar givetvis andra människor och djur, är robust och tålig samt inte större än att den lätt får plats i bilen, båten och på tåget.

Ceskyterrier

En terrier med förhållandevis milt temperament. Mycket trogen och uppmärksam på familjen och brukar därför gå bra att ha lös. Kommunikativ och positivt inställd till de flesta varelser. Med undantag för råttor och sork som kan ligga lite pyrt till. Läs också: Veterinären: Så håller du hunden frisk

Cockerpoo

En blandning mellan cocker spaniel och pudel som generellt är sällskaplig, vänlig och flexibel. Uppskattar aktivitet och har lätt för att lära. Mår bäst av rikligt med motion.


Cavalier king charles spaniel

Följsam, charmerande och sportig hund som trivs både med en aktiv pensionär eller i en barnfamilj. Har dock en del hälsoproblem.

Bichon havanais & bichon frisé

 En Bichon havanais är en bra förstahund för dig som inte varit matte eller husse förr. En charmör som gillar att vara med och att vara till lags.
En Bichon havanais är en bra förstahund för dig som inte varit matte eller husse förr. En charmör som gillar att vara med och att vara till lags. FOTO: Shutterstock/IBL

Lätt- och snabblärda hundar med ett charmerande sätt. Vill gärna vara matte och husse till lags och älskar att få vara med! Har mycket ork och energi. Bra förstagångshundar.

Malteser

Mycket tillgiven, älskvärd, aktiv och smart, inte olik bichonerna. Silkeslen vit päls som måste skötas noga.

Golden retriever

En större, älskvärd, smart och aktiv hund. En mycket bra sällskapshund förutsatt att den får ordentligt med motion och mentala utmaningar.

Griffon belge

Liten men tålig hund med ett piggt kynne. Vänskapligt sinnad och nyfiken på allt och alla. Lättskött päls.

Är du: Citymänniskan

Du föredrar asfalt och prydliga stenläggningar framför gräs och leriga stigar, tycker att kryddodling i låda på balkongen medför alldeles lagom mycket trädgårdsarbete och ser en dygnet-runt-öppen kebab runt hörnet som en självklarhet.

Givetvis vill du bo i lägenhet och helst inte i markplan. Eftersom du har grannarna nära inpå och åker mycket kollektivt vill du ha en cool och följsam hund i praktiskt format. Den ska inte skälla när den är ensam hemma eller föra minsta ljud i trappen.


Japanese chin

Glad och pigg sällskapshund som gärna vill vara sin ägare till lags. Gillar inte hårda ord och tuffa tag, ägaren bör vara lika mjuk och positiv som hunden. Har vissa kattlika beteenden, använder till exempel tassarna mycket för att fånga och hålla fast föremål.

Mops

 Men mopsen har också en stor portion humor och vill gärna vara med och busa.
Men mopsen har också en stor portion humor och vill gärna vara med och busa. FOTO: John Daniels

Vänlig, positiv och humoristisk. Älskar att mysa i soffan men lär sig också gärna ett trick eller två.


Fransk bulldogg

Massor av charm och personlighet bjuder den här rasen på. En lojal och godmodig vän som gärna ligger och trynar i din säng, men som lika gärna följer med på en pigg promenad i parken.


Bostonterrier

 En Bostonterrier gillar att lära sig ny tricks och cirkuskonster.
En Bostonterrier gillar att lära sig ny tricks och cirkuskonster. FOTO: Shutterstock/IBL

Kelig och kärleksfull. Har inga problem att slappna av inomhus men är aktiv och energisk ute. Träna vardagslydnad, trick och cirkuskonster. En bostonterrier är läraktig och gillar att träna in nya färdigheter.


Shih-tzu

En pälsfager, flexibel och positiv liten hund som älskar att vara nära matte eller husse. Går ofta bra ihop med andra hundar och är lätt att ha med på det mesta.

Showens stjärna 


Scenskräck, vad är det? Givetvis har du huvudrollen i den lokala revyn, älskar karaoke och håller mer än gärna tal på kompisarnas bröllop och födelsedagar. Du är en energisk och ambitiös person som gillar att showa loss, helst i någon glittrig, färgglad och allmänt uppseendeväckande utstyrsel.

Välj en hund som är samarbetsvillig, intelligent, aktiv, lättlärd och oblyg. Tillsammans kan ni bli framgångsrika inom till exempel freestyle eller heelwork to music. Och vilka partytrick ni kommer att kunna ståta med på nästa fest!

Pumi

En nästintill outtröttlig ras som ursprungligen användes som vall- och vakthund. I dag är den en träningsvillig allroundhund med ganska stort aktiveringsbehov. Kan vara en smula reserverad mot okända.

Tollare

I grunden en apporterande fågelhund som vill ha mycket mental och fysisk träning. Viljestark, intelligent och ofta något reserverad mot främlingar.

Papillon

Egentligen är det här en sällskapshund, men den gillar fart och action. Lättmotiverad, liten och smidig, så perfekt för exempelvis freestyle.

Pudel

Livlig och alert hund i olika storlekar. Kanske passar mellanvarianten dig? Pudeln är nyfiken och klipsk men föredrar ofta lite kortare träningspass för att inte tappa intresset.


Shetland sheepdog

Studsig, smidig och entusiastisk pälsboll som är mån om att göra sin ägare nöjd. Smart och lättlärd!

Australian shepherd

 En australian shepherd gillar att stå i centrum showar gärna loss och tycker om agility.
En australian shepherd gillar att stå i centrum showar gärna loss och tycker om agility. FOTO: Ardea / IBL Bildbyrå

En vacker och självständig vallhund som älskar att samarbeta. Den ställer mer än gärna upp på allt från vallning till agility och freestyle.

Är du: Friluftsfantasten?

Långa vandringar i skogen eller på fjället är din melodi. Du älskar naturens ljud och dofter, frisk luft och mjuk mossa under kängorna. Längdskidåkning och terränglöpning är bland det bästa du vet.

Din hund behöver vara fysiskt stark och uthållig. Det underlättar om jaktinstinkten inte är alltför utpräglad eftersom du gärna vill kunna ha den lös.

Eurasier

Det här är en lugn och stabil varelse som är noga med att hålla koll på sin flock. Rejäl och robust men i behändigt format. Ingen utpräglad jägare.

Läs också: Köpa valp – tänk på det här

Flatcoated retriever

En intelligent och intensiv hund som uppskattar fysiska och mentala utmaningar. Orkar lätt hänga med på löprundan och långvandringen. Lättlärd, så se till att det den lär sig är rätt, även mindre önskvärda beteenden fastnar snabbt.

Isländsk fårhund

Vädertålig, uthållig spets, som kräver både mycket fys och hjärngympa. Är ett utmärkt sällskap i en aktiv familj.

Koooikjerhonde

Söt, aktiv, sportig och smart. Kan behöva en del miljöträning och en tydlig men vänlig ledare. Var från början en gårds- och vakthund.

Samojedhund

Extremt stark och uthållig draghund. Drar dig glatt på skidor eller cykel exempelvis, och är ett utmärkt sällskap på fjällvandringen. Samarbetsvillig men ibland en smula envis.

Lagotto romagnolo

 Lagotto romagnolon har nos för svamp och gillar att vara ute i skogen.
Lagotto romagnolon har nos för svamp och gillar att vara ute i skogen. FOTO: Shutterstock/IBL

Den här hunden kan vara guld värd om du gillar att plocka svamp. Lagotton har en fantastisk nos och är därtill följsam, lättlärd och smidig. Jaktlusten brukar inte vara så stor.

Keeshond

Tränings- och arbetsvillig hund som har starka band till sin ägare. Ingen större jaktlust men lite vaktinstinkt.

Kromfohrländer

 Den pigga kromfohrländern är en jakthund men utan jaktintresse.
Den pigga kromfohrländern är en jakthund men utan jaktintresse. FOTO: IBL

Lite spännande hund på det sättet att den ursprungligen är en korsning mellan två jakthundsraser, men trots det ointresserad av jakt. Pälsen är sträv och lättskött, vilket kan vara ett plus om ni är mycket ute i naturen. Aktiv och signalkänslig.

Läs också: Populäraste hundraserna förra året – är din älskling med?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen