Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 februari 2019

Hjälp till att räkna himmelens stjärnor!

Visst har du drömt om att bli rymdforskare? Nu har du chansen! Räkna några av himmelens stjärnor och bidra till att minska ljusföroreningar.

 För många? Ja, men du behöver inte räkna alla. Titta genom en hushållsrulle, så blir det nog möjligt.
För många? Ja, men du behöver inte räkna alla. Titta genom en hushållsrulle, så blir det nog möjligt. FOTO: ibl

Gillar du att titta på stjärnor? Då har du säkert märkt att du ser betydligt fler stjärnor på natthimlen på landet än i staden.

Samhällen med alla sina gatlyktor, bilstrålkastare, reklamskyltar och upplysta bostäder gör det svårare att se de svaga ljusen därute i rymden. Forskare kallar det ljusföroreningar.

Fladdermöss vågar inte

Dessa ökande ljusföroreningar ställer till det för djur och natur. Till exempel fladdrar nattfjärilar runt gatlyktor i stället för att orientera sig efter månen, och ibland vågar sig fladdermöss faktiskt inte ens ut om det är för upplyst.

Nu startar föreningen Vetenskap och allmänhet ett projekt där alla kan hjälpa till att kartlägga dessa ljusföroreningar. Forskarna vill helt enkelt veta hur bra det går att se stjärnorna just där du bor.

Alla kan vara med

Målet är sedan att hitta metoder att begränsa ljusföroreningar, just för djurens och naturens skull.

Ditt bidrag är alltså välkommet, oavsett var du bor i landet. För att vara med behöver du i stort sett bara en hushållspappersrulle att se igenom och en kompass för att titta i rätt riktningar.

Sedan gäller det att noggrant studera den mörka himlen genom rullen och räkna stjärnorna du ser. Ju mörkare omgivning desto fler kommer du att se. Det blir som ett stickprov. Att räkna hela himlens stjärnor går ju inte.

Räknade du nyckelpigor?

Du behöver också ladda ner en gratisapp att rapportera i. På webbsidan forskarfredag.se hittar du alla instruktioner du behöver.

Att räkna stjärnor är ett i raden av projekt där allmänheten hjälper forskningen. Ett tidigare år gällde det att fotografera nyckelpigor, och ett annat att gräva ner tepåsar för att undersöka hur snabbt de bryts ned.

Läs också: Fullmånekalender 2020 – månad för månad

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen