Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 mars 2017

Hönsexperten: 14 saker du måste veta innan du skaffar höns

Att skaffa höns är väl värt besväret, inte minst för att de ger goda ägg. Här ger Dennis Lööv, ordförande i Sveriges Fjäderklubb, sina bästa råd till dig som går i köptankar.

Bild 1/2 FOTO: Anette Brunsell
Bild 2/2

1. Att skaffa höns ska vara ett genomtänkt beslut.

2. Man kan börja med att låna eller hyra sommarhöns.

3. När man bestämt sig, planera redan från början hur vinterboendet ska se ut. Höns är tåliga men behöver ett isolerat frostfritt utrymme. Vattnet får inte frysa och indragen el behövs för att  vid behov kunna använda värmelampa.

4. Byggsats för friggebod eller lekstuga går att anpassa. Oftast mer ekonomiskt än färdiga specialbyggda hönshus på marknaden. Hönsgård med tillgång till skugga behövs.

5. På sommaren fungerar kaninburar bra.

6. Utrymmena ska hållas rena och städas regelbundet, ha strö på golvet och fri tillgång till, mat, friskt vatten och sandbad.

7. Jordbruksverket är tillsynsmyndighet men reglerna för höns är anpassade för industrihöns och inte familjehöns och sällskapsdjur.

8. Varje kommun har egna regler för vad som gäller för höns i tätbebyggelse. Tuppar är oftast inte tillåtna. Prata med grannar och visa hänsyn även om du bor på landet. Tuppar kan låta mycket och frigående höns som äter upp grannens sallad blir inte populära, å andra sidan har tuppen många viktiga funktioner i flocken.

9. Om man väljer att ha tupp blir det befruktade ägg, och har man en ras som vill ruva blir det många nya tuppkycklingar. Bra att besluta redan från början vad man ska göra med dessa. Kanske går det att sälja enstaka men i längden blir det svårt.  Vem slaktar?

10. Läs på om olika raser. Besök fjäderfäuställningar och prata med olika uppfödare. Det skiljer mycket mellan olika raser både i utseende, storlek, temperament, hur mycket de värper, vilket utrymme de behöver, drift att ruva och hur tama de blir.

11. Undvik att spontanhandla på utställningar. Skapa istället kontakter och besök uppfödare hemma, då har man också nån att rådfråga om det skulle behövas senare.  Hönsen ska se pigga och alerta ut, vara aktiva. Köp unga eller vuxna djur där könet är bestämt.

12. Det har blivit populärt att köpa ägg på facebook och kläcka själv, men då vet man som sagt inte vad man får. Det kan vara obefruktade ägg och det kan bli många tuppar.

13. En höna kostar 100-200 kr och säljs ofta i par med tupp.

14. Gå med i en fjäderfäförening och träffa likasinnade! Ofta anordnas trevliga aktiviteter som resor och utställningar.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen