Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 februari 2017

Hotade bin fick hjälp av människan – nu blir de allt fler!

Två hotade arter av vildbin har ökat i Sverige under de senaste åren. Och detta tack vare att de fått hjälp av människan.

Bin är viktiga för att pollinera växter, men de har fått det allt svårare både i Sverige och övriga världen på senare år.

Men det finns saker vi kan göra för att hjälpa bina på traven.  Länsstyrelsen i Östergötland och Finspångs kommun har sett till att åtminstone de två rödlistade arterna guldsandbi och silvergökbi har fått bättre chanser att hitta mat och boplatser.

För något år sedan blottades den sandiga marken i en kraftledningsgata utanför Finspång som sedan planterades med växten ängsvädd, som bina samlar pollen från. Dessutom anlades bäddar med sand, lämpliga för bobygge. Trafikverket har också bidragit genom att senarelägga slåttern av vägkanter i några särskilt viktiga områden i trakten, så att ängsvädden hinner blomma färdigt.

Båda arterna av bin har tackat och tagit emot. De samlade pollen på den utplanterade ängsvädden och byggde bon i den blottade jord som uppstått vid markberedningen. Silvergökbi som tidigare endast var känd från sex platser i Östergötland har vide den senaste kartläggningen påträffats på åtta nya platser!

Det märkliga silvergökbiet samlar faktiskt inte själv något pollen, utan snyltar pollen från guldsandbiet. Det är helt specialiserat på snyltning av just guldsandbi. Åtgärderna för bina har också visat sig vara till nytta för andra insekter som fungerar som viktiga pollinatörer.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen