Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 december 2017

Hund och kall bil – ingen bra kombination

Att lämna hunden i bilen en kall vinterdag är lika illa som när det är värmebölja på sommaren.

FOTO: Mostphotos

Det är förbjudet att lämna hund i bilen när det är kallare än fem minusgrader, enligt bestämmelser från Jordbruksverket, skriver SVT Nyheter.

Hunden kan dö

Av att döma om SVT:s egen webbenkät är det inte ovanligt att lämna hunden i bilen. Endast 24 procent säger där att de aldrig skulle göra det, medan resten gör det mer eller mindre ofta.

– Lämnar man dem länge kan de dö, säger Caroline Andersson, veterinär på Distriktsveterinärerna i Ånäset till SVT Nyheter.

Läs också: Snö är härligt – även om man är naken!

Tål olika bra

Inga djur ska lämnas utan uppsikt i en bil i kylan. Men olika djur och olika hundraser tål vinterkyla olika bra.

– Lämnar du din hund i bilen så kan den inte hålla värmen på samma sätt som om den är ute och rör på sig, säger Caroline Andersson, till SVT Nyheter.

Största risken är att få frysskador på exempelvis öron, svans och tassar. En generell nedkylning leder till att hunden förlorar energi och börjar skaka. Musklerna stelnar, blodtrycket sjunker och andningen blir långsammare.

Läs också: 8 tips som håller hunden varm i kylan

Tips

  • Lämna inte hunden ensam alls i bilen om det är kallare än fem minusgrader. Det är förbjudet. Låt hunden vara kvar hemma eller lämna den till en bekant.
  • Även om det är över fem minusgrader har man ändå ansvar för sin hund.
  • Lämna därför inte hunden utan uppsikt under lång tid, exempelvis för middagar, arbetspass eller möten. Gå tillbaka ofta och se att hunden mår bra, kroppsligt och fysiskt. Se till att hunden har täcke, filtar och annat.
  • Tänk på att det inte bara handlar om kroppstemperatur, utan att det är lätt att förfrysa exempelvis tassar och annat.
  • Många hundar har åkommor som gör dem extra känsliga för kyla. Och förmågan att tåla kyla skiljer sig starkt mellan olika hundraser.
  • Det finns bilvärmare och annat utrustning som man kan ha påslagen för att temperaturen i bilen inte ska sjunka. Men se till att det inte blir för varmt.

Läs också: 10 i topp – Sveriges mest älskade hundar

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen