Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 december 2017

Hundar och katter gör stora avstamp i ekonomin

Hundar och katter har inte bara en stor personlig betydelse för människor. SLU har räknat även på den ekonomiska samhällsnyttan med människans närmaste vänner - och den är stor!

Svenska hund- och kattekonomier har växt fram de senaste åren. Det visar en ny rapport, Värdet av hundar och katter i Sverige, från SLU.

– Vi lägger allt mer pengar på våra husdjur och de står oss väldigt nära. Ändå har det funnits förvånansvärt få ekonomiska studier av våra husdjur, fast det inte är en obetydande sektor med stark tillväxt, säger SLU-forskaren Ruben Hoffman, som har lett studien, till Land.se.

Läs också: Lands husveterinär: Tre juliga tips för ditt husdjur

Hund- och kattekonomier

Hundar eller katter finns idag i vart fjärde svenskt hushåll, totalt två miljoner. Djuren ger inte bara närhet, aktivitet och sällskap, utan spelar stor och växande betydelse för samhället och för den ekonomiska utvecklingen i stort, bestående av allt från uppfödare, djursjukhus, djurmat och annat.

– Under de sista 15 åren har det skett en snabb ökning som ser ut att fortsätta. Jag kan idag inte se något tecken på utplaning eller en minskning. Snarare så får vi fler djur som vi lägger mer ännu pengar på, säger Ruben Hoffman.

Läs också: Hund och kall bil – ingen bra kombination

Handlar om transaktioner

Idag finns inget enkelt sätt att mäta det känslomässiga värdet av djuren, att de kan ha en läkande effekt både för privatpersoner och sådana djur som används som sällskapsdjur i sjuk- och äldrevården. Sådana aspekter är idag svåra att mäta, men Ruben Hoffman tror att man åtminstone kan nå fram till en fingervisning på sikt.

Innebär det att ni kommer att gå vidareoch forska mer i ämnet?

– Ja, vi ska undersöka personers subjektiva välmående som följer av hundar och katter och utifrån det försöka att indirekt uppskatta ett värde, säger Ruben Hoffman.

Läs också: Artros ger katter dåligt humör

En ökande hund- och kattekonomi

Hundar och katter ger heltidssysselsättning för 8 000 personer och bidrar årligen med sju miljarder kronor till den svenska bruttonationalprodukten.

Samtidigt ökar utgifterna, med 80 procent mellan 2005 och 2014. Totalt så lades det under det året ut 11,4 miljarder kronor i inköp av djur, foder, utrustning samt för veterinära och andra tjänster, vilket är en fördubbling sedan 2003.

Räknar man in inackordering och omvårdnad samt kurs- och tävlingsverksamhet så låg omsättningen på cirka 16 miljarder kronor 2015.

Siffrorna avser endast ekonomiska transaktioner och det handlar om miniminivåer. Till siffrorna ska läggas omsättning hos underleverantörer, hur djuren påverkar den mänskliga sjukvården och värdet av arbetande djur i jakt, polisarbete och räddningstjänst. Det egentliga samhällsbidraget är mycket större än det mätbara ekonomiska värdet.

Läs mer i rapporten: Värdet av hundar och katter i Sverige (SLU)

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen