Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 december 2017

Hundarnas nyårsrädsla går att avhjälpa

Nu är det dags för årets mest intensiva helger för fyrverkerier och smällare. En mardröm väntar för många hundar. Men det går att träna och förbereda sin hund.

Bild 1/2
Bild 2/2

Nyår är den tuffaste helgen på året för många hundar. Det säger hundpsykologen Tomas Karlsson. Han håller regelbundet kurser och träning för smällarrädda hundar och deras ägare.

– Ju tidigare man börjar träna, desto bättre. Så här nära inpå nyårsafton är det sent att börja träna hunden att bli mindre rädd. Men det går att göra situationen så trygg som möjligt, säger han.

Läs också: Hund och kall bil – ingen bra kombination

Tar lång tid

Att träna hunden tar lång tid och handlar om att vänja hunden långsamt, framför allt vid smällande ljud. Ett sätt är att spela inspelade ljudserier där volymen över tiden höjs från lågt till högre. Hunden får då en chans att inse att ljudet inte är farligt.

– Ett annat sätt att arbeta med tillvänjning är att åka till militära övningsplatser där det skjuts. Om man börjar på avstånd och går mot platsen där det smäller behöver det inte vara skrämmande. Man kan samtidigt prata med hunden så att den är så trygg som möjligt, säger Tomas Karlsson.

Läs också: Hundar och katter gör stora avstamp i ekonomin

Reagerar väldigt olika

Hund och andra djur kan reagera väldigt olika på skott och fyrverkerier.

– Jag har en Amstaff som klarar gevärsskott, men den har väldigt svårt för fyrverkerier, Generellt påverkar både arv och miljö och det senare gäller i synnerhet om en hund har blivit skrämd som valp, säger han.

FOTO: Istock/Privat

När det närmar sig högtiden då det smäller mycket handlar det mindre om träning och mer om att skapa trygghet och närhet.

– Det är viktigt att hunden kan få ligga hos en. Det fungerar ofta sämre om man att låter hunden vara själv och inte bryr sig om den, säger Tomas Karlsson.

Även smällarnas och fyrverkerierna blixtar kan skrämma. En del hundar klarar att höra ljuden av inspelade fyrverkerier, men inte att vistas utomhus nära ljudet och samtidigt se blixtar och ljuskaskader.

Läs också: Lands husveterinär: Tre juliga tips för ditt husdjur

Lugnande ljud hjälper

Lugnande ljud kan också fungera. Fyrverkerierna låter inte lika gällt med ljud i bakgrunden vilket kan ha en lugnande effekt. Att dämpa ljuset och göra det ombonat kan också vara bra. Framför allt gäller det att visa att man är lugn själv, säger Tomas Karlsson.

– De som har riktigt rädda hundar kan ta in på hotell nära flygplatser, där man inte får smälla. Problemet är att smällandet ofta börjar långt innan och slutar långt efter nyårsafton, säger Tomas Karlsson.

Det finns receptfria lugnande medel, exempelvis Zylkene. Att däremot ta ut hunden för att den ska uppleva att det inte är så farligt är inte att rekommendera.

– Många berusade människor är ute så risken är stor att någon gör saker som skrämmer hunden.

Tips

Börja träna tidigt. När hunden är val eller så snart som möjligt om hunden har blivit skrämd.

Tillvänj. En metod är att använda serier av ljud som successivt blir högre, kopplat till att man själv visar att man är lugn.

Träna hunden utomhus. Ett exempel är att gå en hundpromenad nära ett skjutfält och sakta närma sig och under tiden göra olika övningar.

Signalera trygghet och närhet. Det är viktigt att signalera att man är tillgänglig för hunden om den är rädd, inte ”låta den vara”.

När det smäller: gör det ombonat, ha lugn musik och var i närheten. Lämna inte hunden ensam, utan visa den att du är tillgänglig.

Undvik framför allt att ta ut rädda hundar till platser där det smäller och skickas upp fyrverkerier, samt att lämna hundarna ensamma.

Läs också: Ibland kan en hundbild vara väldigt lugnande

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen