Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 april 2016

Hundcoachen tipsar: Det behöver din hund för att må bra

Klart att du vill att din hund ska ha det bra. Och egentligen är det enkelt. Det finns bara fyra saker en vovve behöver för att trivas: En flock, motion, koll på umgängesreglerna och lek.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Att skaffa hund är ett av de häftigaste besluten man kan fatta. För med en hund är du aldrig ensam. I samma stund som din hund kliver innanför tröskeln har du fått en kamrat för många år framöver.
Samtidigt tar du på dig ett stort ansvar. Det är du som ansvarar för att din hund ska må bra.
– Det är många som går runt med dåligt samvete och oroar sig för att deras hund inte får det den behöver, säger Memea Mohlin, hundägarcoach.

Memea Mohlin har arbetat med hundar och ägare i hela sitt vuxna liv. Foto: Sussie Pettersson
Memea Mohlin har arbetat med hundar och ägare i hela sitt vuxna liv. Foto: Sussie Pettersson

Förutom grundläggande behov som mat, vatten och en egen sovplats, finns det flera saker som alla hundar behöver för att må bra. På delad förstaplats kommer umgänge med flocken och motion. En hund är ett flockdjur, och mår inte bra av att vara ensam mer än fyra till fem timmar om dagen. Därför behöver du se till att hunden får sällskap även de timmar ni jobbar eller är i skolan.

Du behöver också se till att hunden får tillräckligt med motion.
– Generellt kan man säga att de flesta hundar behöver ett par timmars promenad varje dag. Exakt hur mycket beror på hundens storlek. Små hundar rör sig mer inomhus än vad stora gör, förklarar Memea Mohlin.

Det finns naturligtvis livliga och mindre livliga raser. En border collie är exempelvis mer aktiv än en pekineser. Därför är det viktigt att ha lite koll på den hundras du funderar på att köpa, även om det finns stora variationer också inom rasen.
– Det handlar också mycket om vanor. Har du vant din valp vid mycket aktivitet redan som liten kommer den att förvänta sig det även i fortsättningen.

Som ägare präglar man alltså sin hund och hunden kommer till viss del att anpassa sig efter dig och din familjs vanor. Är ni en aktiv familj så kommer förmodligen hunden att bli aktiv, och tvärtom, säger Memea.
– Men för att det ska bli trevligt att umgås, och för att hunden ska komma in i flocken, behöver hunden lära sig umgängesregler så tidigt som möjligt.

Umgängesreglerna är egentligen inte så märkvärdiga. Tänk igenom hur du vill ha det på promenaden, när du får gäster, när ni besöker andra och så vidare. Lär hunden att agera på det sätt du vill i lugn och ro, när ni är på egen hand. Därefter kan du börja kräva av hunden att göra det samma i allt svårare situationer.
– Att inte dra i kopplet när ni är ute och går, att komma när du ropar, att veta vad ”nej” och ”bra” betyder är exempel på umgängesregler, berättar Memea.

Förstår din hund även vad ”stanna kvar” eller ”gå och lägg dig” betyder är många framtida konflikter undanröjda. Och att lära sig nya saker – det är bra mental träning för hunden.
Memea Mohlin tipsar om att lära hunden att se ordet ”nej” som något som visserligen betyder ”sluta genast med det du gör…” men samtidigt ”… och kom till mig så gör vi något roligt i stället”. Det är viktigt, eftersom du som ägare ska vara den roligaste individen i hundens liv.
– Det är vanligt att hundägare har dåligt samvete för att deras hund inte får leka så mycket med andra hundar. Det behöver man inte ha! Det är du, som matte eller husse, som ska vara förstahandsvalet för hunden. Visst kan du låta hunden leka med andra hundar, men det är absolut inte så att en hund mår dåligt om den inte får göra det.

Hunden behöver roa sig, precis som vi människor. Därför är det viktigt att du då och då under dagen hittar på något skoj med den. Det kan räcka att du leker med en boll några minuter, men du kan också ta en paus för en lite längre lekstund.
– Du kan gömma hundens favoritleksak och låta hunden leta efter den, eller göra olika balansövningar och övningar där hunden får använda sin nos, föreslår Memea Mohlin.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen