Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 oktober 2017

Hundexperten: En smörgås till hunden är som 10 bullar till dig

Vad får din hund egentligen att äta? Foderexperten Marie Wetterberg lär dig nya, överraskande saker om hundmaten.

 Marie Wetterberg, foderrådgivare på AniCura Gärdets djurklinik, lotsar hundägare bland alla val när de ska välja mat till hunden.
Marie Wetterberg, foderrådgivare på AniCura Gärdets djurklinik, lotsar hundägare bland alla val när de ska välja mat till hunden. FOTO: Hasse Gänger

Hyllorna är fulla med alternativ och det är inte lätt för en hundägare att välja rätt när maten till hunden ska köpas in och dukas fram. Marie Wetterberg, foderrådgivare AniCura Gärdets djurklinik i Stockholm, fyller i med matnyttiga fakta.

Det finns mat för varje mun

– I dag finns det anpassat foder till i stort sett varje ras. Trubbnosiga raser kan få torrfoder med foderkulor som är formade så att de lättare får in maten i munnen. Normalt friskfoder brukar fungera lika bra för en grand danois och en chihuahua. Det som skiljer är storleken på foderkulorna, beroende på att käkpartiet är olika stort

Läs också: 10 tecken på att du är en riktig hundnörd

Storleken gör skillnad

– Det finns foder som passar större och tunga raser som riskerar att få artros. Det innehåller ner näring som hjälper lederna. En liten valp kan äta valpfoder till den är åtta-nio månader, den växer ju klart fortare än en större ras. En större ras bör äta valpfoder ungefär i ett år.

Lågpris är inte alltid billigast

– Köper man sitt foder i djuraffären eller på en veterinärklinik får man ett bättre och nyttigare alternativ för hunden än om man skaffar det i livsmedelsaffären. Där kostar en 12-kilossäck 200–300 kronor jämfört med 600 till 1 000 kronor hos veterinären, beroende på om det är ett sjukfoder eller inte. Då är det ju lätt att välja det billigare alternativet, säger Marie Wetterberg.

Läs också: Så väljer du rätt mat till hunden

– Men oftast har den billigare fodersäcken inte lika näringsrikt innehåll. Dessutom måste man ge mer av sådant foder, vilket kanske gör att det inte räcker lika länge som en dyrare säck. Tester har visat att man för att mätta hunden måste ge nästan dubbelt så mycket.

Lightfoder inget att banta med

Enligt Marie är lightfoder som finns i djur- och mataffärerna inte lika effektivt som djurklinikernas bantningsfoder om hunden har problem med vikten.

– Det innehåller mer fibrer, vilket gör att hunden blir mättare. Lightfoder kan däremot vara bra förebyggande när du har fått ner hunden i den vikt du vill ha. Men då gäller det att man håller koll så att hunden inte äter för mycket och går upp igen.

Människomat en kaloribomb

Människomat ska definitivt ransoneras. Att regelbundet låta hunden få en ostbit eller en egen frukostmacka kan vara förödande för vikten.

– En ostmacka för en hund är som att vi skulle trycka i oss tio bullar. Många tror att det där lilla man ger till hunden inte gör något. Men för en hund är det jättemycket viktmässigt. Hunden ska helst hålla sig till sitt eget foder.

Det finns gift i skafferiet

De flesta vet att lök och choklad är illa för en hund men det finns mer.

– Se upp när du bakar, deg kan göra hunden alkoholförgiftad. Nötter kan innehålla en mögelsvamp som hundar reagerar starkt på och både vindruvor och russin kan skada njurarna.

Läs även: Lär dig hundspråket – här är 17 signaler som visar vad hunden vill

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen