Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 oktober 2016

Hungriga talgoxar hittar nya byten – se när de äter småfåglars hjärnor

Talgoxar är gulliga fåglar som äter frön utanför ditt köksfönster. Om de inte är jättehungriga! Vågar du se filmen på talgoxen som dödar och äter en annan liten fågel?

Inflödet av fåglar österifrån har varit ofattbart stort denna höst. Häpna fågelskådare har fått se arter som häckar i nordöstra Europa, och möjligen ända borta i Sibirien, blåsa in över Sverige med envisa östliga vindar.

Särskilt Öland har fått många besök av för oss sällsynta fåglar. Till exempel har det jublats över azurmes, brunsångare, sibirisk järnsparv, tajgasångare och bergtaigasångare.

Men även fåglar av välbekanta arter har strömmat hit över Östersjön, till exempel en hel del talgoxar, och dessa förmodat ryska talgoxar har visat sig vara litet mer kavata än vi riktigt vill gå med på.

Ringmärkare på Öland har märkt att dessa talgoxar är särskilt aggressiva och att de gått till attack mot andra småfåglar, som fastnat i ringmärkarnas nät. Eftersom näten är under bevakning har talgoxarna hållits undan, men på andra ställen har dessa tuffa talgoxar fått härja fritt. Och då har det smällt ordentligt!

Professionella fågelskådaren Gigi Sahlstrand berättar i en intervju med Aftonbladet TV att hon på Öland själv sett en talgoxe attackera en kungsfågel, döda den och börjat äta dess hjärna. Eftersom hjärnan är så fet och energirik är den extra eftertraktad.

Ni som inte är för känsliga kan se detta youtube-klipp från Finland 2013, då en talgoxe dödar en gråsiska och börjar äta av den (i filmens rubrik står felaktigt att talgoxen jagar en gråsparv):

På Öland nu i höst har även stjärtmesar fått sätta livet till och fått hjärna och bröstkött uppätna av dessa mycket hårdföra talgoxar. I intervjun förklarar Gigi Sahlstrand detta beteende:

– De här talgoxarna skulle egentligen ha flyttat litet mer söderöver, men i de här starka vindarna har de blåst över Östersjön och det är en väldigt lång flygning för en talgoxe. De som når fram är så extremt hungriga och då går de till angrepp mot småfåglar.

Även flera av de andra fåglar som blåst hit över Östersjön har attackerats. Till exempel kom den lilla azurmesen undan med ett nödrop, medan en brunsångare dödades och åts upp.

Att talgoxar dödar andra småfåglar är inte okänt. Natursidan.se rapporterade 2013 om att talgoxar i Finland dödat tio gråsiskor och en gulsparv vid en och samma matning. Och enligt Anders Wirdheim, informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening, kommer årligen rapporter från svenska vintermatningar där talgoxar setts attackera andra fåglar.

Det är viktigt att inte lägga moraliska aspekter på detta. Naturen har sin gång. Gigi Sahlstrand berättar också att de på Öland som satt igång sina fågelmatningar och sett till att fylla på ordentligt, har sett talgoxarna hålla sig till frön och talg och låtit andra fåglar vara.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen