Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 augusti 2019

17 nya invasiva arter – som förbjuds inom EU

Ytterligare 17 arter hamnar på EU:s lista över invasiva främmande arter. En av dem är brunmajna som kan förekomma som sällskapsdjur.

 Brunmajna är en av de arterna som EU nu listar som invasiv.
Brunmajna är en av de arterna som EU nu listar som invasiv. FOTO: Istock

När den nya EU-förteckningen träder i kraft 15 augusti blir det förbjudet att importera, sälja, överlåta eller sprida 17 nya invasiva arter inom EU. De här kan enligt Naturvårdsverket etablera sig i Sverige:

Nyzeeländsk plattmask

Har ännu inte observerats i Sverige men finns i Storbritannien och på Irland. Den nyzeeländska plattmasken lever i jorden och äter daggmaskar, vilket påverkar jordstrukturen och jordbruket negativt. Masken är mycket svår att upptäcka och sprids mellan länder via jordimport.

Läs också: Lista: 5 trädgårdsväxter som hotar den svenska naturen

Japansk humle

Kan finnas i svenska trädgårdar, parker och i handeln. Arten bildar täta gardiner som konkurrerar ut inhemsk vegetation, framförallt tidigt vårblommande arter. Naturvårdsverket rekommenderar att de som vill odla humle väljer en annan humleart, till exempel vanlig humle, Humulus lupulus.

Gudaträd

Finns i trädgårdar, parker och eventuellt i handeln. Har börjat etablera sig vilt i Skåne. I naturen växer den till täta bestånd och konkurrerar ut annan vegetation, bland annat genom att påverka andra växter kemiskt. Arten är särskilt invasiv längs vattendrag.

Brunmajna

Har endast observerats i Sverige vid enstaka tillfällen men hålls eventuellt som burfågel. Enligt EU-reglerna är det tillåtet att hålla sällskapsdjur som är EU-listade tills de dör naturligt. Däremot får de inte reproducera sig och inte släppas ut i naturen.

Solabborre

Har bekämpats två gånger i Sverige och kan dyka upp igen. Är en sötvattensfisk från Nordamerika som introducerats in via sportfiske och akvarienäringens trädgårdsdammar.

Läs också: Så ska du INTE bekämpa parkslide

Övriga tolv invasiva arter är på listan är:

 Korallmalen äter ryggradslösa havsdjur och har gifttaggar vid sina fenor.
Korallmalen äter ryggradslösa havsdjur och har gifttaggar vid sina fenor. FOTO: Istock
 • Tårakacia
 • Whiskygräs
 • Vattenflockel
 • Japansk klätterbräken
 • Korallmal
 • Mesquite
 • Jättesimbräken
 • Kinesiskt talgträd
 • Cardiospermum grandiflorum (saknar svenskt namn)
 • Cortaderia jubata (saknar svenskt namn)
 • Ehrharta calycina (saknar svenskt namn)
 • Lespedeza cuneata (saknar svenskt namn)

Få av dessa kan i dag etablera sig varaktigt i svensk natur, men redan vid mindre klimatförändringar ökar risken enligt Naturvårdsverkets och Havs-och vattenmyndighetens bedömning.

Upptäckter av nya invasiva arter rapporteras till invasivaarter.nu eller havochvatten.se/rappen om det är djur och växter i vatten.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen