Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 7 augusti 2018

Jägare och bönder hjälper hotad fågel

Tack vare insatser från flera håll har trenden vänt för den hotade rödspoven. På Öland har beståndet dubblerats på tio år.

 Typiskt för den sällsynta rödspoven är att den långa näbben är orange/röd på inre delen.
Typiskt för den sällsynta rödspoven är att den långa näbben är orange/röd på inre delen. FOTO: IBL

Birdlife.se skriver på sin webbsida att den sällsynta rödspoven verkar vara starkt på uppgång. Visserligen är detta från en mycket låg nivå. Arten är en av landets mest sällsynta häckfåglar och klassas som ”akut hotad” på rödlistan.

I ett projekt där lantbrukare, jägare, länsstyrelsen i Kalmar län och fågelskådare samarbetar har våtmarker återskapats och strandängar betats.

Läs också: Sällsynt hackspett behöver lövträd

Sårbar häckning på marken

Dessutom har riktad jakt bedrivits på räv, grävling, mink och kråka. Dessa djur har tidigare svårt påverkat rödspovarna, som häckar på marken.

Beståndet av rödspov har minskat under flera tiotals år och var ett tag nere på blott 75 häckande par, de flesta på södra Öland.

Många flyttande fåglar

Under vårens inventering upptäcktes dock hela 90 häckningar på Öland och sammanlagt beräknas det svenska beståndet nu vara cirka 120 par.

Även nu under artens typiskt tidiga höstflyttning har många fåglar upptäckts på södra Öland, till exempel hela 63 flyttande rödspovar på en enda dag!

Läs också: Naturvård räddar rovfåglar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen