Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 20 mars 2019

Angrepp av barkborrar i svenska skogar – hundar kan vara räddningen

Barkborrar i de svenska skogarna riskerar att förstöra stora mängder skog. Förlusterna kan bli väldigt stora och nu ökar intresset för sökning med barkborrehund väldigt mycket. Hundarna kan hitta angreppen innan det är för sent men bristen på barkborrehundar är stor.

 Sommaren 2019 blir intensiv för Mikael Johansson, Lias och Frasse. Vanligen brukar kunderna ringa i maj när granbarkborren svärmar. Nu kom de första bokningarna redan i höstas.
Sommaren 2019 blir intensiv för Mikael Johansson, Lias och Frasse. Vanligen brukar kunderna ringa i maj när granbarkborren svärmar. Nu kom de första bokningarna redan i höstas. FOTO: Eva Westin

Oron för att granbarkborre-angreppen ska bli större än någonsin är stora bland de som äger skog i Sverige. För att hitta granbarkborren och kunna göra något åt angreppet så kan man använda sig av tränade hundar som kan hitta granbarkborrarna. Men bristen på tränade barkborrehundar är stor och bokningarna är fler och tidigare än någonsin.

– Behovet är enormt, säger Mikael Johansson, MJ hund och skogstjänst till Land Skogsbruk.

Redan i höstas började förfrågningarna strömma in till Mikael Johansson i Skövde.

– När det är epidemier skulle vi behöva vara många fler ekipage. Vi är tre, konstaterar han.

”Det är panik”

Förutom Mikael Johansson arbetar även Annette Johansson, Växjö och Tomas Gustafsson, Örnsköldsvik, med utbildade barkborrehundar.

– Det är panik i skogen. Bokningarna har mer än fördubblats. Vi märker en jätteskillnad, säger Annette Johansson till Land Skogsbruk.

Börjat träningen

Hundarnas arbete kan starta strax efter att barkborrarna har svärmat. Det brukar vanligtvis ske från mitten av maj till början av juni. Så här års har Mikael Johansson kört igång träningen för Frasse, 4 år, och Lias, 10 år.

 Barkborrehunden Frasse är en blandning av tollare, labrador och springer spaniel.
Barkborrehunden Frasse är en blandning av tollare, labrador och springer spaniel. FOTO: Eva Westin

Gömmer prover

Ute i granskogarna kring Varola gömmer han konstgjorda doftprover. Frasse är först ut. Han utrustas med en sändare och släpps ett hundratal meter från doftgömman. I full fart och med stort fokus söker han sig genom skogen.

– Som hundförare är det min uppgift att ge hunden rätt förutsättningar. Jag måste ha koll på hur vinden ligger, kunna läsa hunden, kunna läsa skogen och veta att vi håller oss på rätt fastighet, säger Mikael Johansson.

”Extremt träffsäkra”

Det dröjer knappt en minut innan Frasse markerar vid trädet där doftprovet har gömts.

 Barkborrehunden Lias är en renrasig tollare.
Barkborrehunden Lias är en renrasig tollare. FOTO: Eva Westin

– Hundarna är extremt träffsäkra. Skulle de möjligtvis ha missat något enstaka träd beror det på att vinden har snurrat konstigt, säger Mikael Johansson.

Belöningen avgörande

Frasse är ivrig att få sin belöning. Det är en gul tennisboll, som Mikael Johansson plockar fram ur fickan. Han kastar iväg den, Frasse leker en stund, blir klappad och får beröm.

– Man måste ha hundar som är mer intresserade av belöningen än av vilt, säger Mikael Johansson.

 Barkborrehund Frasse har fått gul tennisboll som belöning.
Barkborrehund Frasse har fått gul tennisboll som belöning. FOTO: Eva Westin

Bollgalna hundar

Klassiska brukshundsraser fungerar oftast bra, menar han. Frasse är en blandning av tollare, labrador och springer spaniel. Lias, som otåligt väntar i bilen, är renrasig tollare.

– De är bollgalna. Jag köper säckar med begagnade, gula tennisbollar från en tennisklubb. Det går åt en hel del.

Tufft jobb

Att söka igenom en skog är ett tufft fysiskt arbete både för hund och för hundförare. Det är ofta varmt och kan vara fullt av myggor. Hundarna jobbar 4-5 dagar per vecka under säsongen, som sträcker sig från mitten av maj och in i september om sommaren är varm.

Läs också: Mer om hundarna som letar efter barkborrar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen