Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 10 april 2019

De vill locka fler kvinnor till fritidsfisket

Fritidsfisket i Sverige ska växa. Framför allt är målet att locka fler kvinnor, ungdomar och nyanlända.

 Enligt statistik från Havs- och vattenmyndigheten är i dag ungefär var tredje sportfiskare kvinna.
Enligt statistik från Havs- och vattenmyndigheten är i dag ungefär var tredje sportfiskare kvinna. FOTO: Istock

Fritidsfiske är stort i Sverige. Cirka 1,4 miljoner svenskar fiskar åtminstone någon gång varje år. Nu jobbar branschen tillsammans med Jordbruksverket med att få den siffran att växa.

Man har kommit längst med att locka fler unga fiskare.

Inte bara medelålders män

– Där finns det organisationer som jobbar väldigt bra. Vi på myndigheten har begränsade möjligheter att ordna med aktiviteter, vår roll är att samordna och få föreningar att jobba tillsammans. Det är viktigt att det inte bara är medelålders män som är intresserade, säger Daniel Melin på Jordbruksverkets fiskerienhet i Jönköping.

Läs också: 20 minuter i skogen sänker din stress

Föreningen Sportfiskarnas lyckades under 2018 att få hela 37 000 ungdomar att prova på fiske i olika former och flera andra projekt fick ungdomar att hitta ett nytt intresse.

– Fiske är verkligen populärt bland unga i dag, och framför allt är det gäddfisket som lockar, säger Melin.

Varannan kvinna

Enligt statistik från Havs- och vattenmyndigheten är i dag ungefär var tredje sportfiskare kvinna. Det är en siffra som man vill höja till närmare 50 procent.

– Det jobbas även med det. Tjejmetet i Stockholm är populärt och här gör föreningen Fjällorna ett bra jobb, säger Melin.

Även flera projekt som riktat sig mot personer som är nyanlända i Sverige har gett bra resultat. Målet med att bredda intresset har gått bra de senaste åren och Daniel Melin ser även potential i att få fler fiskande turister till Sverige.

Läs också: Här äter abborrarna fläskfilé ur hans hand

Saknas data

– Svenskarna lade 8,8 miljarder kronor på fisket under 2017 om vi räknar in utrustning, båtar boende och annat. Men tyvärr finns ingen nationell data över hur mycket utländska turister spenderar på fisket, säger Melin.

Men det ökande fiskeintresset i Sverige ser han som mycket positivt och arbetet ska gå vidare. I det som kallas Vision 2020 jobbar de olika parterna bland annat med att öka fisketurismen och att se till att det ska finnas god tillgänglighet för fritidsfiskarna i så väl större städer som på landsbygden.

Hänsyn till miljön

Ett annat fokus är att fritidsfisket bedrivs långsiktigt hållbart och att det sker med hänsyn till miljö och ekosystem.

– Jordbruksverkets uppfattning är att det finns mycket goda förutsättningar för ett utvecklat fritidsfiske och fisketurism, vilket delvis beror på ett stort fritidsfiskeintresse hos barn och unga, men även på den goda tillgängligheten till fiskeupplevelser och information om fiskemöjligheter, fiskekort och fiskeregler.

Fakta fritidsfiske i Sverige

  • Ungefär 1,4 miljoner personer ägnade sig 2017 åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten. Detta gäller personer som är folkbokförda i Sverige, i åldern 16–80 år.
  • Antalet dagar som ägnades åt fiske uppgick till cirka 11,9 miljoner.
  • Den fångst som inte återutsattes utan behölls uppskattas till 5 300 ton från sjöar och vattendrag och 4 400 ton från havet.
  • Bland de viktmässigt dominerande arterna i den fångst man behöll märks fortsatt abborre och gädda för fisket i inlandet, och makrill, torsk och abborre i havsfisket.
  • Fritidsfiskets sammanlagda utgifter inklusive investeringar var enligt undersökningen omkring 8,8 miljarder kronor under 2017.
  • All statistik är från 2017.
  • Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen