Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 12 november 2018

Dramatiskt slut på rådjursjakten: "Du ska veta att vi var skärrade"

Först kamp för livet vid iskanten. Sedan driver Ronja rådjur för fullt. Men även den mest energiska drever kan få för mycket ibland.

 Det är svårt att röra sig ljudlöst för Ronja och Daniel i höstmorgonens vackra frost. Men jakten blir lyckad ändå.
Det är svårt att röra sig ljudlöst för Ronja och Daniel i höstmorgonens vackra frost. Men jakten blir lyckad ändå. FOTO: Christer Lindberg

Strax söder om Bollnäs finns en liten by med namnet Änga, och där trivs rådjuren året om. Fast ett par tre gånger varje höst får de sällskap i skogen av en envis drever.

De dagarna är det fart i skogen från morgon till eftermiddag. En sådan dag är i antågande, rådjursjakt med drevern Ljungbos Ronja.

Solen går upp. Frosten i gräset är dekorativ men det frasar något alldeles förfärligt när vi går längs en slingrande väg med tydlig grässträng i mitten, jag och Ronjas husse Daniel Byqvist.

Läs också: Så slipper du frysa på älgpasset (LRF Premium)

Bra förutsättningar

Vi ska gå ner i vinden för att ge bra förutsättningar. Såten är ganska liten, i alla fall i hälsingemått mätt. Passkyttarna står på andra sidan byvägen och Daniel ska släppa Ronja i kanten av den stora sjön Varpen, ett magasin i Ljusnan.

– Ser du, det är is en bit ut på sjön men sedan öppet. Man får obehagstankar, säger Daniel och grimaserar illa.

Den hade kunnat sluta med en tragedi. Det var riktigt nära för livhanken då. Men åter till nuet.

– De ropade just på radion att de var klara, jag släpper Ronja här. Nu ska du få se på jakt. Det här är som Skåne i Norrland, viskar Daniel.

 Strax efter att husse Daniel släppt Ronja försvinner hon in i en tät dunge med blandskog där hon hittar dagens första rådjur.
Strax efter att husse Daniel släppt Ronja försvinner hon in i en tät dunge med blandskog där hon hittar dagens första rådjur. FOTO: Christer Lindberg

Ronja försvinner in i en tät dunge med blandskog. Daniel och jag väntar i kanten på en plöjd åker.

Snabbt drev

Daniel har fortfarande ett litet leende på läpparna och det låter mig förstå att det kan hända något fort.

Kanske tar det en minut, möjligen två. Sedan kommer det första väckskallet från Ronja. Och mindre än en minut senare är det drev.

Nu ler Daniel än mer. Dessutom laddar han bössan.

Rådjuren gör ett varv inne i tätningen, vi ser dem inte men är nog nära. Sedan far de över byvägen och mot passkyttarna. Daniel plundrar bössan som ett bevis på att de där djuren inte kommer på vår sida av vägen igen.

Läs också: Här sitter jägarna på yogapass

Nära missöde

Och så rätt han har, för samtidigt som han stoppar de gula hagelpatronerna av kaliber 20 i fickan brinner ett skott av.

– Ja, så där brukar det gå här i Änga. Det var ju som sagt lite annat i förrgår. Fast då jagade jag på ett mer normalt ställe för att vara de här breddgraderna, säger Daniel och börjar gå mot skottet vi just hört.

 Efter bara några minuters drev fick Mikael Tibbling skjuta detta unga rådjur för Ronja, Daniel Byqvists drever.
Efter bara några minuters drev fick Mikael Tibbling skjuta detta unga rådjur för Ronja, Daniel Byqvists drever. FOTO: Christer Lindberg

Det var alltså i förrgår som det var nära att ett missöde.

Ronja fick i vanlig ordning upp ett rådjur som gjorde som de flesta rådjur gör i dessa trakter, det vill säga gav sig ut på långskjuts. Över ett stort berg och ner mot Växsjön norr om Bollnäs.

Hörde skallet

Daniel blev kvar vid upptaget och följde jakten via hundpejlen i hopp om att drevet skulle vända. En av jaktkompisarna försökte däremot följa med efter bästa förmåga och hamnade så småningom i bergets sluttning mot sjön. Därifrån hörde han Ronjas drevskall tydligt.

Men plötsligt var det något som inte stämde. Pejlen visade att Ronja var helt still invid sjön, kanske till och med en bit ut i sjön.

Daniel anade direkt vad som kunde ha hänt och meddelade det till jaktkompisen. Denne sprang ner för berget medan Daniel tog bilen och körde runt.

Läs också: Jägare och bönder hjälper hotad fågel (LRF Premium)

Hemsk syn

Synen som mötte honom vid sjön var hemsk. Det var is 30 meter ut från land och sedan öppet. Vid iskanten låg Ronja och kämpade för sitt liv. För att försöka rädda hunden kapade Daniel repet till en gammal eka som låg på stranden, och med den hasandes på isen framför sig började han gå mot hunden som nu legat i vaken i kanske tio minuter.

Hunden var märkbart påverkad och nästan helt stilla. I ren oro skrek Daniel ”Ronja, Ronja!” halvvägs ut, och på något konstigt sätt fick hunden extra krafter av Daniels rop och lyckades på egen hand ta sig upp på isen igen.

– Du ska veta att vi var skärrade då, säger han när vi börjar närma oss Mikael Tibbling, dagens första skytt.

– Och Ronja var helt slut, men bara senare samma kväll var hon sig själv igen, fortsätter han.

”Kom i hög fart”

Vi gratulerar skytten som visar oss fram till killingen han just fällt.

– Den kom i ganska hög fart men jag hade gott om tid för det är ju så öppet här, förklarar Mikael samtidigt som han och Daniel hjälps åt att bära fram djuret.

Vi ödslar inte någon större mängd tid för småprat utan ger oss snart iväg för att släppa Ronja igen. Det finns garanterat mer djur i området.

Den här gången är det rådjuret som är skickligast och lurar oss totalt innan det bär av upp på berget bakom byn. Aldor Larsson och Börje Hansson såg visserligen skymten av det som troligen var en get men inte mer.

”Något på tok”

Drevet buktar i kanske tjugo minuter och vi resonerar i termer i att gå dit eller inte. Stefan står bra till i en kraftledningsgata och ska djuret tillbaka är det troligt att det går förbi Aldor och Börje igen, men oftast blir rådjuren kvar på berget om de väl tagit sig dit en gång.

– Men nu är det något tok igen, fast det ska väl inte finnas något vatten att ramla ner i där upp på berget. Det är något fel! säger Daniel och fortsätter att stirra i pejlen.

Enligt pejlen tar sig Ronja fram väldigt sakta och i samma löpa gång efter gång. Med raska steg stövlar vi iväg upp på berget där Ronja nu beter sig irrationellt. Så snart vi får syn på henne märks det att allmäntillståndet är lite påverkat.

Blod i avföringen

Hon har diarré och blod i avföringen. Efter en snabb undersökning av henne ringer Daniel till veterinär för rådfrågning. Veterinären ger lugnande besked men råder till vila i några dagar.

– Han sa att det kunde bli diarré och dålig bakterietillväxt i magen på hunden efter hård stress. Så troligen har det här att göra med drunkningstillbudet för några dagar sedan. Däremot är det med största sannolikhet självläkande bara hunden får vila.

 Daniel Byqvist och Mikael Tibbling bär fram dagens första rådjur. Snart blir drevern Ronja släppt igen och det dröjer inte länge innan nästa rådjur får sätta fart.
Daniel Byqvist och Mikael Tibbling bär fram dagens första rådjur. Snart blir drevern Ronja släppt igen och det dröjer inte länge innan nästa rådjur får sätta fart. FOTO: Christer Lindberg

Naturligtvis får vi lov att avsluta jaktdagen som bara blivit någon timme gammal, för hundens hälsa går alltid först. Så i stället för att lyssna till fler drev blir det en längre stund vid brasan i stället.

Läs också: Hunden Alva räddades ur grytet – efter 37 timmar

Fotnot: Ronja återhämtade sig bra efter jaktdagen i Änga. Hennes symptom kom inte tillbaka. Veterinärens förklaring, med drunkningstillbudet som möjlig orsak till blodet i avföringen, verkade stämma.

Så gör du om hunden går genom isen

• Var alltid minst två personer innan någon räddningsaktion påbörjas.

• Båt eller annat flytetyg är ett måste om hunden ligger långt ut i sjön.

• Stege eller liknande kan hjälpa hunden att få grepp, men den måste sträckas ut från ett säkert ställe.

• En hund som snabbt kommer ur vattnet torkas och läggs i en varm bil.

• En hund som legat i vattnet en längre tid bör absolut undersökas av veterinär snarast möjligt.

• Riskera aldrig din egen hälsa!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen